Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

Prezeráte si mobilnú verziu motoride.sk.
Prepnúť na PC verziu.

Menu

Články | Videá | Tipy | Fórum | Kalendár | Inzercia

Ako sa starat o retaz - Diskusné fórum - Moto poradňa

Máte problém s Vaším strojom ? Skúste sa opýtať. Ostatní motorkári Vám možno budú vedieť poradiť.

Značky: Skúsenosti, Problém, Motor, Karburátor, Elektrika, Podvozok, Kolesá, Pneu, Brzdy, Olej, Administratíva.

Pravidlá správania sa na diskusnom fóre motoride.sk

Pridaj novú diskusiuAko sa starat o retaz - Diskusné fórum - Moto poradňa

OO Sleduj diskusiu Pridaj nový príspevok 

| 1 2 3 4 5 |

07.09.2009 11:15

Re: Ako sa starat o retaz

charlly
 Kávičkár 

Ikona

Výrobcovia moto vedia, že reťaz je takto namáhaná a verte mi, ona vydrží aj špinu. Samozrejme sa robí aj údržba kde sa robí očista, ale zase netreba panikáriť iba preto, že mám reťaz momentálne špinavú. keď umývam motorku umyjem aj reťaz a trošku ju pokvapkám olejom a vec vyriešená. Najviac reťazi škodí hrabanie a trápenie, čiže záleží spôsob ako sa sňou zaobchádza.


07.09.2009 15:14

Re: Ako sa starat o retaz

egres2
 Bahniak 

Ikona

dazdo: Skús mi vysvetliť aký je rozdiel medzi obyčajnou valčekovou reťazou a reťazou s tesniacimi krúžkami?


07.09.2009 15:28

Re: Ako sa starat o retaz

dazdo
 Turista 

Ikona

egres2: www.reginachain.it/eng/use_and_maintenance...

ak pises "obyčajná valčeková reťaz", mas na mysli retaz, aku ma bycikel? suvisi tvoja otazka s mojim predchadzajucim prispevkom?


07.09.2009 15:32

Re: Ako sa starat o retaz

egres2
 Bahniak 

Ikona

dazdo: Áno súvisí.Áno myslím obyčajnú reťaz.


08.09.2009 18:47

Re: Ako sa starat o retaz

dazdo
 Turista 

Ikona

link som ti tam dal.. len stale neviem na co presne narazas, prosim vysvetlenie, asi mi nedopina :-~


09.09.2009 15:53

Re: Ako sa starat o retaz

egres2
 Bahniak 

Ikona

dazdo: Normálna valčeková reťaz ak nie je mazaná na styčných plochách a hlavne valčekoch kde prichádza k najväčšiemu treniu má krátku životnosť a zničí aj ozubené kolesá.Reťaz z tesniacimi krúžkami odstraňuje práve tento nedostatok a to tým, že v mieste najväčšieho trenia medzi oskou a valčekom je náplň maziva utesnená krúžkom rôzneho typu.Týmto je miesto trvalo mazané a preto nevidím osobne dôvod mazať z vonkajšej strany valčeky pretože tie otáčaním sa okolo osky v náplni maziva majú minimálne trenie a do zubov rozety zapadajú otáčaním sa a nie trením.Preto mi nejde do hlavy ako si mohol "nemazanou "reťazou roztaviť zuby na rozete.Dodávali sme reťazové dopravníky do Tondachu,kde fungujú už 5 rok a reťaz nevidela z vonkajšej strany ani kvapku maziva.Takisto dodávame technológie do potravinárskeho priemyslu kde sa reťaze z hygienických dôvodov nesmú mazať a majú za sebou tisíce motohodín bez poškodenia reťaze alebo ozubených kolies.Takže ma do určitej miery iritujú debaty a hlavne prax -kilá maziva na reťazi n amotorke- keď stačí len jemne prestreknúť hlavne plochy medzi segmentami.


09.09.2009 16:02

Re: Ako sa starat o retaz

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

egres mas uplnu pravdu, ale ja by som ajtak mazal aj valceky (samozrejme nie extremne), pretoze retaz na moto je vystavena necistotam a stane sa, ze tesnenie pusti a valcek sa zadrie.


09.09.2009 16:09

Re: Ako sa starat o retaz

egres2
 Bahniak 

Ikona

matus: Pri striekaní reťaze sa aj mne dostane mazivo na valčeky čo postačuje na odstránenie zbytkového trenia ale netreba mať reťaz ako halúzku vianočného stromčeka nastriekanú umelým snehom.


09.09.2009 16:16

Re: Ako sa starat o retaz

raptor
Darca Krvi  Turista 

Ikona

velmi mudro napisane egres [dobre]

retaz sa nemaze koli tomu aby mazivo ostavalo na retazi zvonka ale aby ju mazalo zvnutra


09.09.2009 17:12

Re: Ako sa starat o retaz

dazdo
 Turista 

Ikona

egres2: ano, dava to zmysel a verim, ze to takto funfuje, vidno, ze mas nielen amaterske skusenosti (ako asi kazdy priemerny motorkar) s retazovymi pohonmi.. chapem, ze ta laicke myty nasieraju, ja trochu robim s elektronikou a ver, ze tiez niekedy neviem ci sa mam smiat alebo plakat nad niektorymi perlami z diskusii o "elektrike",

ale #1: dovolim si tvrdit, zer tie potravinarske dopravniky nechodia miestami 200km/h
ale #2: moje tvrdenie nie je vysledkom simulacie v pocitaci, ci uvahy vo volnom case, stalo sa, odfotim, uploadnem a odbornici mozu posudit, kde nastala chyba, rad sa necham poucit

ja osobne by som bol prenaramne spokojnejsi, ak by som mohol opustit kolotoc vycistit-namazat


09.09.2009 18:04

Re: Ako sa starat o retaz

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

ten kolotoc opustis velmi jednoducho - kup si suchy mazaci sprej


09.09.2009 18:42

Re: Ako sa starat o retaz

raptor
Darca Krvi  Turista 

Ikona

dazdo - riesenie sa vola scottoiler alebo CLS... konecne riesenie je kardan

maze sa olejom ktory nema prilnave vlastnosti ale naopak z retaze odfrkuje aj zo spinou a tak ju cisti


09.09.2009 21:37

Re: Ako sa starat o retaz

monolop1
 Turista 

Ikona

casto byva riesenim najednoduchsia moznost, kazdych 1000 km ocistit predpisanim pripravkom a osetrit, niet co riesit .....

ked vsetko zliha treba precitat navod !


10.09.2009 9:04

Re: Ako sa starat o retaz

egres2
 Bahniak 

Ikona

dazdo: Usudzuješ správne že na dopravníkoch obvodové rýchlosti nie sú také vysoké ale zase je tam neporovnateľne vyššie zaťaženie, čo je podstatnejšie pre životnosť reťaze.


10.09.2009 18:17

Re: Ako sa starat o retaz

janoval
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

egres2: mudro pises, ja len podotknem, ze ked namazes aj valceky, tak to proti prachu velmi nepomoze, skor uskodi, lebo sa tam prach nalepi a mas brusnu pastu. To ale neplati pri tom co pisal raptor, kedze tiel automaticke 'mazace' retaz aj cistia.
Tolko teoria.Ja ked striekam, alebo olejujem clanky na retazi, ako pise navod, ze len natie 'pliesy', tak sa mi dostane olej aj na valceky, ale velmi to neriesim a to jazdim vacsinou v prachu.
Zaver: retaz je na moto spotrebny material, ako gumy, proste ked sa natiahne, tak sa vymeni. Kto chce kupi O-kruzok ma na dlhsie pokoj, kto nechce naraz vysolit velke peniaze, kupi obycajnu, ale interval medz vymenou sa s krati a v podstate je takmer na tom istom. Ja mam na DRku s kruzkami a taku tam dam aj potom, ale na DTcku mam jednoduchu tenku retaz, pri 125ke je trochu citit aj tu hmotnost retaze.


10.09.2009 21:05

Re: Ako sa starat o retaz

dazdo
 Turista 

Ikona

matus: to je aky? pouzivam klasicky biely (motul, valvoline ,...)
raptor: ano cital som o tom. 300e sa mi zda ale za to vela + nemal by som to kam dat (ledva sa mi za/pod sedadlo zmesti lekarnicka, ziarovky, mikronaradie a 2reflexne vesty)
monolop1: to robim teraz
egres2: zatazenie ale retaz roztahuje a namaha mechanicky, ja som hovoril o treni, ktore namaha retaz tepelne, mozno to zapadanie valcekov do rozety nie je az take bezstratove
janoval: mal som predtym a mam aj teraz Z-kruzok co je vlastne modifikacia X-kruzku, oba su o generaciu dalej ako O-kruzok

moje skusenosti s mazanim retaze: mazal som na celu sirku, potom po precitani x roznych viac ci menej odbornych clankov a diskusii som zacal davat mazivo iba po krajoch, stalo sa to, co vidno na obrazkoch, tak po vymene kitu znova mazem po celej sirke..

Pozri obrázok

Pozri obrázok


10.09.2009 21:09

Re: Ako sa starat o retaz

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

kokos, tie obrazky, to je po kolko km? take nieco som nevidel ani po 30tis km na jednej retazi.

ja pouzivam profi dry lube, je to mazivo na baze teflonu, ktore do 5min uschne, takze sa na neho nelepi ziadna spina - nie je treba cistit, iba mazes.


10.09.2009 21:43

Re: Ako sa starat o retaz

dazdo
 Turista 

Ikona

pocas mazania celej sirky retaze to vyzeralo ok, toto sa stalo po cca 4-5tis. km, podotykam, ze dlzkovo ta retaz este bola v limite.. ak mam po 500km jazde po cistej a suchej ceste na (predtym vylestenom) chromovom rafe vrtvu prachu, neverim ze sa na retaz nenalepi spina


10.09.2009 21:46

Re: Ako sa starat o retaz

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

neviem co ti k tomu povedat.
mazem tym 13tis km a dost vela je z toho mimo cesty, takze v blate, prachu...retaz zatial OK. Podla skusenosti inych vydrzi pri beznej udrzbe 30tis km. Uvidim o 2 roky.


11.09.2009 8:40

Re: Ako sa starat o retaz

egres2
 Bahniak 

Ikona

dazdo: To čo vidím na obrázkoch je jednoznačne vyťahaná alebo poškodená reťaz, alebo výmena reťaze bez výmeny ozubených kolies.Ak by to spôsobovalo trenie valčekov pri nábehu do ozubenia tak by si mal rovnomerne opotrebované všetky zuby na rozete pretože vzdialenosti medzi valčekmi sú vymedzené a zodpovedajú rozostupu zubov.Čo sa týka teploty pri trení, aj keby si nemal valčeky otočné a mazané, ale pevné, tak teplota vzniknutá trením sa v pohode odvedie vzduchom a aby mala vplyv na takéto poškodenie tak by musela dosahovať minimálne spodnú hranicu tavenia ocele.


11.09.2009 9:13

Re: Ako sa starat o retaz

majanko
 Turista 

Ikona

Ja mám na reťazi 21 000 km, 2x ročne ju utriem suchou handrou. Používam centrálne mazanie CLS 200, mám ro nastavené na 1 až 2-ku, v poriadnom daždi na 3-4-ku z 11 možných stupňov.Reťaz ešte nepotrebuje našponovať.
Tak neviem, ale extrémna jazda je aj extrémne opotrebenie materiálu.


11.09.2009 12:08

Re: Ako sa starat o retaz

dazdo
 Turista 

Ikona

ako som vravel, rozeta vyzerala 10 000km tak isto-OK (ploska hore na zube, tvar zubov atd), po zmene sposobu mazania sa z nej za 4-5000km stalo torzo, na obr. je odfotenych detailne iba par zubov, ale takto vyzeraju vsetky, nie iba par.. myslim ze ocel ma inu mechanicku odolnost (napr. na tah) pri 100 a pri 500st. celzia, nemusi sa tavit aby zmekla.. opakujem: retaz pred demontazou nepresahovala servisny limit na vytahanost (323mm na 20 clankov, mala 321, merane na 5 roznych usekoch)..
teraz mam novy kit asi 7000km a este som nedopinal


11.09.2009 12:14

Re: Ako sa starat o retaz

egres2
 Bahniak 

Ikona

dazdo: Je to možné,mechanika je sviňa ale aj tak sa mi to nezdá že to spôsobil chýbajúci mikrofilm na valčekoch.


11.09.2009 12:23

Re: Ako sa starat o retaz

raptor
Darca Krvi  Turista 

Ikona

egres chybajuci mikrofilm zmesi mazadla a prachu? :-)))


11.09.2009 13:31

Re: Ako sa starat o retaz

TomasVFR
 Kávičkár 

Ikona

dazdo-podla mna malo mazana retaz zadreli sa na nej valceky co sa tocia na valcekoch cez ktore ide cap


11.09.2009 14:19

Re: Ako sa starat o retaz

dazdo
 Turista 

Ikona

mozno to je blbost, ale: co ked ten mikrofilm maziva (ano aj spiny) umoznuje retazi (ktora sa vacsinu casu chladi v okolitom vzduchu) lepsim kontaktom lepsie odviest teplo z rozety?


11.09.2009 14:33

Re: Ako sa starat o retaz

egres2
 Bahniak 

Ikona

dazdo: Najlepší odvod tepla je kontaktný takže medzivrstva znižuje odvod tepla.
TomasVFR: Pri "krúžkových reťaziach" je odpor medzi oskou a valčekom mazaný trvalou náplňou maziva a je málo pravdepodobné zadretie valčekov.


11.09.2009 14:51

Re: Ako sa starat o retaz

raptor
Darca Krvi  Turista 

Ikona

nemyslim si ze vrstvicka oleja sposobuje ze retaz sa lepsie chladi

okrem toho si myslim ze rozeta sa ohrieva od retaze a nie retaz od rozety

a este si myslim ze olej je pomerne slusny tepelny vodic aj ked chladit nim rozetu prostrednictvom mikrofilmu na retazi je pritiahnute za vlasy


11.09.2009 15:49

Re: Ako sa starat o retaz

TomasVFR
 Kávičkár 

Ikona

egres2-to sa mylis zle si si pozrel obrazok v tejto diskusii Moto poradňa: reťaz - reťazový olej to ze jedna stana je x a druha o kruzkova si zbadal ale detail konstrukcie retaze ti unikol ;-)

Upravené 2 krát. Naposledy upravil TomasVFR (11.09.2009 15:54)


11.09.2009 15:58

Re: Ako sa starat o retaz

monolop1
 Turista 

Ikona

ja som podobne dopadol ked som mal vemi utiahnutu retaz na babete po 1000km vypadala rozeta velmi podobne, odkedy je volna tak pohodicka pohoda


11.09.2009 16:07

Re: Ako sa starat o retaz

egres2
 Bahniak 

Ikona

TomásVFR: Videl som že tam je konštrukčný rez a obrázok pravdepodobne zobrazuje výhody X oproti O.Tá odpoveď Vadimovi bol fór.


12.09.2009 13:29

Re: Ako sa starat o retaz

dazdo
 Turista 

Ikona

ja si myslim, ze teplo vznikajuce trenim sa vytvara pri kontakte retaze a rozety (aj predneho kolecka), ako aj pri jej ohybe, tiez na oz. kolesach.. a tiez si myslim, ze retaz ma lepsie moznosti sa chladit, pocas jej putovania volne vo vzdudu, cize jej teplota by mohla byt mensia..
monolop1: snazim sa mat volu na retazi v strede odporucaneho intervalu
este mi napadlo: kontakt kov-kov ma iste dobry prenos tepla, ale za podmienky dokonalej stycnej plochy, a preto sa napr. v elektronike dava medzi chladeny prvok a chladic silikonova pasta, ktora "vyplni" mikronerovnosti a znizi celkovy tepelny odpor spoja

Upravené 1 krát. Naposledy upravil dazdo (12.09.2009 13:33)


17.09.2009 20:40

Re: Ako sa starat o retaz

dajady
 Ľadvinka 

Ahojte, aj ja mam problem s retazou. Chcem priviazat svojho chlapa o radiator. Aka retaz je najvhodnejsia. Poradte!


17.09.2009 22:44

Re: Ako sa starat o retaz

dazdo
 Turista 

Ikona

nechce ta pustit za riaditka? :-O


17.09.2009 22:56

Re: Ako sa starat o retaz

TomasVFR
 Kávičkár 

Ikona

dajady-problem nemas ty ale tvoj stary ten by ti mal skratit retaz aby si nevybiehala z kuchyne k pocitacu >:-)

egres2-ine som chcel povedat na tom reze je vidiet ze mezi capom a valcekom je napln original od vyrobcu zatesnena kruzkami ale na tom valceku je este jeden valcek a ten je tam na to aby sa nedrala rozeta a pastorok a medzi tieto dva musis dostat olej


17.09.2009 23:26

Re: Ako sa starat o retaz

dazdo
 Turista 

Ikona

TomasVFR: "odborna verejnost" tvrdi, ze na tento ucel obsahuje mazivo v spreji prchavu zlozku, ktora mazivo nariedi, aby mohlo zavzlinat pod tie valceky a potom sa nenapadne odparit.. mohli by konecne vymyslet retaz, ktora bude mat aj tieto (vonkajsie) valceky tesnene a bolo by po mazani


23.09.2009 15:05

Ako sa starat o retaz

dzeky
 Kávičkár 

Ikona

Ahojte.

drmi,
mal som niečo podobné. Podľa mňa zle napnutá reťaz a ešte aj zle namazaná.


23.09.2009 19:52

Re: Ako sa starat o retaz

ruskytank
 Edvenčr 

no,ja si myslim že bud zle mazana retaz a valčeky v rozete nestali ale točili sa a tym sa to vydrelo ,alebo nejaky šmejd rozeta z mekeho matrošu


01.10.2009 15:07

Re: Ako sa starat o retaz

misotam
 Kávičkár 

Ikona

WD je asi na všetko ale je na prd. ja davam arvu a to štetcom potriem a hded ide špina dole a rychlo striekam čistou vodou nech to tam dlho neposobi.neviem či je to dobre ale zatial neni problem.a najlepši je petrolej teda vraj len nemam tak davam arvu.a striekam ked je sucha alebo počujem že rapká.


03.10.2009 23:19

Re: Ako sa starat o retaz

vbrabuyn
 Skútrista 

Motul [dobre] [dobre] [dobre]


09.11.2009 13:20

Re: Ako sa starat o retaz

StreetX2
 Bahniak 

Keď namočím o krúžkovú reťaz do nafty na pár dní môže sa niečo poškodiť??


11.11.2009 16:01

Re: Ako sa starat o retaz

PipoCA
 Jogurťák 

Ikona

Retaz by sa mala mazat kazdych 300km ale to asi kazdy vie.Ja osobne ju mazem casteisie,lebo ked je retaz sucha tak sa zacne rostahovat a aj rozeta a vivodak dostava riadne zabrat viem z vlastnej skusenosti.Pouzival som rozne spreje a pripravky na cistenie ale tie mi dlho nevidrzali a boli tak sotva na 2-3 pouziatia.Najviac sa mi osvecil "obycajny olej a stetec" mazem do tedy pokial sa kazdy jeden valcek z lahkostou nepretaca.Olej sa dostane vsade a aj dlhsie vidrzal,zo zaciatku sa dostal aj tam kede som necehcel ale staci len pretriet hadrou.A cistenie retaze,vzdy ked umivam moto tak prejdem aj retaz ziadna veda,


11.11.2009 16:15

Re: Ako sa starat o retaz

egres2
 Bahniak 

Ikona

PipoCA: A čo máš na tej reťazi napísané?Herman Goring Werke?


11.11.2009 16:36

Re: Ako sa starat o retaz

PipoCA
 Jogurťák 

Ikona

egres2: Čo sa ti na tom nezda?


18.02.2010 9:37

Re: Ako sa starat o retaz

Perno
 Kávičkár 

Ikona

Retaz cistim: zoberem techniky benzin a stetec a pekne to vycistim vyzera jak nova a potom mam od Hondy specialny mazaci sprej a ten po uschnuti nastriekam na retaz a retaz je krasne osetrena a hlavne namazana! slape jako hodinky ;-)


11.05.2010 11:27

Re: Ako sa starat o retaz

Hanibal
 Kávičkár 

Ikona

Bože neda mi sa neozvať aj ked je tato tema staršia prosim ta NEPOUZIVAJ na tvoju retaz technicky benzin!!!


24.05.2010 11:35

Re: Ako sa starat o retaz

Perno
 Kávičkár 

Ikona

Preco ved tech. benzinom to pekne odmastim.
Benzin pouzivam uz ked vobec nevidim retaz od toho svinstva


16.06.2010 19:52

Re: Ako sa starat o retaz

Fjoo1
 Kávičkár 

Ikona

Ahojte
mám technický dotaz ohľadom čistenia.
Nikde som sa nedočítal, či pri čistení reťaze je potrebné vymyť aj mazivo spod válčeka.
Pri bežnom čistení teda len povrchne, pokiaľ sa valček nerozhýbe ručne a intenzívne nevymýva (v mojom prípade petrolejom) ostáva tam sajrajt. Nakoľko samotné valčeky niesu tesnené a v priestore medzi čapom a valčekom by malo byť čerstvé mazivo.


16.06.2010 20:34

Re: Ako sa starat o retaz

Ja mám iba otázku:
- kde, v blízkosti BA, sa dá kúpiť profi DRY LUBE?
Viem o možnostiach:
- net - ČR www.motosp.cz/pdl6170-profi-dry-lube-suchy-spray-na-ret...
- Louis-AT


17.06.2010 6:39

Re: Ako sa starat o retaz

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

este tu
cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem...


17.06.2010 6:56

Re: Ako sa starat o retaz

majomi
 Edvenčr 

Ikona

ja dávam toto a je to fakt fajn HHS 5000 MAZIVO 500ML
stačí si prečítať špecifikáciu tu wurth.sk/media/katalog2/infolist/09853_sk_A.pdf
na čistenie toto HS CLEAN 500ML
wurth.sk/media/katalog2/infolist/09859_sk_A.pdf
8-)


17.06.2010 8:24

Re: Ako sa starat o retaz

Perno
 Kávičkár 

Ikona

Cim teda je najlepsie vycistit retaz,ked ne tech. benzinom??


05.07.2010 16:32

Re: Ako sa starat o retaz

lievik11
Darca Krvi  Turista 

Ikona

Kupte si scottoilera a mate po problemoch... :-)


05.07.2010 18:45

Re: Ako sa starat o retaz

milosZX9R
 Turista 

Ikona

lievik11 - akurat som to isiel napisat :-D [dobre]

mam ScotOiler na ZX12R - jedna napln v podsedlovke mi zatial vydrzala 4800 km (cca) a este stale tam je asi 1/4 naplne
retaz je pravidelne namazana (doteraz som nenapinal) a dokonca ten bordel sam odpadava z retaze

na kolese minimalne znecistenie, vacsina toho konci na vnutornej strane kapotaze v okoli vyvodoveho kolieska

retaz som zatial cistil raz aj to len kvoli "optickej stranke" - ked je zlata tak nech ju je vidno !! :-D [dobre]


05.07.2010 18:50

Re: Ako sa starat o retaz

egres2
 Bahniak 

Ikona

Chcem sa len opýtať,ako mám mazať ložiská na motorke.


05.07.2010 21:47

Re: Ako sa starat o retaz

Perno
 Kávičkár 

Ikona

scottoilera..to je sprej????


06.07.2010 9:39

Re: Ako sa starat o retaz

Declen
 Kávičkár 

Ikona

Perno, to je systém. Nie sprej.
Čítaj:
Systém mazania reťaze Scottoiler - eSystem - Úvod a montáž


06.07.2010 9:59

Re: Ako sa starat o retaz

Perno
 Kávičkár 

Ikona

aha,no fajn,ale to je moc komplikovane


06.07.2010 14:35

Re: Ako sa starat o retaz

gixerak
 Kávičkár 

Ikona

Systém je to asi dobrý, ale nechcem mať zababranú celú motorku :-(


06.07.2010 15:12

Re: Ako sa starat o retaz

Perno
 Kávičkár 

Ikona

nad tym som tiez rozmyslal a nakoniec to vycistim rucne a nezajebem pol motorky :-}


06.07.2010 17:23

Re: Ako sa starat o retaz

milosZX9R
 Turista 

Ikona

gixerak - nerozumiem preco by si mal mat zababranu celu motorku ...

budes mat zababrane presne to co doteraz, sprej na retaz taktiez "odprskava" od retaze

na 9tke to nemam, mazal som a mazem sprejom kazdych cca 300km (ak sa na nej vozim)
na 12tke som to mal namontovane uz pri kupe - v porovnani so sprejom to zaserie koleso daleko menej (mam to nastavene na 2 stupni zo 7)


06.07.2010 19:25

Re: Ako sa starat o retaz

gixerak
 Kávičkár 

Ikona

milos: samozrejme záleží aj aký sprej používaš. Používam Motul. Ak ho nechám hodinu zaschnúť, tak neprská a vydrží dlho - čistím a mažem asi po 500 km i keď by ešte niečo vydržal. Nevýhoda je, že sa ťažšie odstraňuje.
Keď som používal Castrol, tak som ho kompletne našiel na kolese a na spodku kapotáže. Reťaz bola úplne suchá po 300 km..
Na bielej kapotáži je odfrknutý olej dosť vidieť :-(


06.07.2010 20:14

Re: Ako sa starat o retaz

egres2
 Bahniak 

Ikona

Ako namažem ložiská na motorke?


06.07.2010 20:23

Re: Ako sa starat o retaz

brazel
 Kávičkár 

Ikona

:-))) egres2 , no predsa dekalamitkou ! To Ti treba všetko radiť , kua ? :-(((


06.07.2010 20:26

Re: Ako sa starat o retaz

egres2
 Bahniak 

Ikona

brazel:
No a kde mám mazničky???


06.07.2010 20:31

Re: Ako sa starat o retaz

brazel
 Kávičkár 

Ikona

Dobre pokukaj , prípadne dorob . Ak sa nedá , použi "Olej na bicykle a šijacie stroje" . [dobre]


06.07.2010 20:37

Re: Ako sa starat o retaz

egres2
 Bahniak 

Ikona

brazel:
A olej na šijacie stroje mi nerozriedi mazivo v ložiskách tak, že vytečie a nebude tam mať čo mazať?


06.07.2010 20:45

Re: Ako sa starat o retaz

gixerak
 Kávičkár 

Ikona

egres: myslíš ložiská v kolesách? Tie majú krytku a nemusia sa mazať.


06.07.2010 20:47

Re: Ako sa starat o retaz

egres2
 Bahniak 

Ikona

gixerák:
A prečo sa nemusia mazať?


06.07.2010 20:53

Re: Ako sa starat o retaz

brazel
 Kávičkár 

Ikona

He-he , naletel , neletel >:-) [dobre] :-D :-D :-D


06.07.2010 20:55

Re: Ako sa starat o retaz

gixerak
 Kávičkár 

Ikona

No pokiaľ viem, tak majú (alebo mali by mať) doživotnú náplň. To mazivo sa meniť nemusí. Jedine že by sa tá krytka nejako poškodila ale to by som dal radšej nové ložisko.


06.07.2010 20:57

Re: Ako sa starat o retaz

egres2
 Bahniak 

Ikona

brazel:
Nenaletel.Veď som to spochybnil otázkou.A určite viem, že šijací stroj aj bicykel sú iné ako motorka.Viem to aj podľa toho, že každý kto má šijací stroj ho maže olejom na šijacie stroje a nešpekuluje o viskozite,API,SAE,JASO a čo ja viem čo ešte.


06.07.2010 21:23

Re: Ako sa starat o retaz

brazel
 Kávičkár 

Ikona

egres2 , veď nie Ty ... >:-)


06.07.2010 21:29

Re: Ako sa starat o retaz

egres2
 Bahniak 

Ikona

gixerák:
A krúžková O-X-Z reťaz nemá "doživotnú " náplň?


06.07.2010 21:55

Re: Ako sa starat o retaz

gixerak
 Kávičkár 

Ikona

egres: položil si nejednoznačnú otázku a ani sme sa nedozvedeli vlastne aké ložiská chceš mazať, a na odpovede reaguješ otázkami... Sorry ale nemám náladu sa tu doťahovať o slovíčka...


06.07.2010 21:58

Re: Ako sa starat o retaz

egres2
 Bahniak 

Ikona

gixerák:
Aké slovíčka,Veď ja o podstate.


06.07.2010 22:50

Re: Ako sa starat o retaz

Perno
 Kávičkár 

Ikona

ja ju budem cistit tm sprejom od motulu a sem tam technickyym benzinom


07.07.2010 20:50

Re: Ako sa starat o retaz

antoni
 Turista 

Ikona

Perno: nič v zlom, ale to je další tvoj "skvelý" názor - myslím že za ten technický benzín sa ti tá tvoja reťaz určite "poďakuje" (a najmä jej tesniace krúžky)
Ale chvalabohu je to tvoja reťaz. ;-)


08.07.2010 8:40

Re: Ako sa starat o retaz

Perno
 Kávičkár 

Ikona

antoni,kokos uz to teda nebudem cistit technickym benzinom,serem na to,ked mi tu stale nakladate.


08.07.2010 11:45

Re: Ako sa starat o retaz

necital som cele. ale myslim ze:

-pri masteni retaze ide o mazanie kontaktu valcek - ozubenie, lebo pri nemazani dochadza k vydratiu zubov a stenceniu a potom k voli retaze na koleckach. Ovplyvnit natahovanie retaze a mazanie v kruzkoch asi tazko mozme, to by malo podla udania vyrobcu byt trvalo natlacene a vydrzat podla planovanej zivotnosti retaze a samozrejme podmienok v akych sa pouziva.

Cize cistit len ked treba/je hnusna/ s niecim co nerozpusta to mazivo a namazat niecim co maze a nespini a nelepi., Ja cistim len pri vymene pneumatiky a mazem zbrojarskym olejom raz za 2-3 jazdy, len na stycne plochy valcek ozubenie. Uz ten olej udrzuje retazu peknu cistu a a ked prejdem po valceku ostane mastne na prste a to je dolezite, mastny filmy, znizuje sa tym trenie a opotrebenie rozhrania valcek-zub.


08.07.2010 14:18

Re: Ako sa starat o retaz

Perno
 Kávičkár 

Ikona

moze to byt fajn,len tu uz nikdy nesmiem spomenut tech. benzin inak ma tu ukamenuju,uz som si zohnal iny cistia prostriedok na retaz [dobre]


08.07.2010 15:14

Re: Ako sa starat o retaz

moltom
 Kávičkár 

Ikona

Necistil som retaz asi 4000 km a bola to chyba. Bola v podstate nova - od minuleho leta a uz z nej trcia O kruzky...cca kazdych 10 - 15 cm jeden. Kolko mi este asi vydrzi? Zacinam uvazovat nad scottoilerom :-(

Takze odteraz cisim kazdych 1500 - 2000km. Inac ju cistim v petroleji (klasicky petrolej na svietenie).


09.07.2010 7:21

Re: Ako sa starat o retaz

Perno
 Kávičkár 

Ikona

moltom,petrolejom,hm...s tym skusenost nemam. Uvidim aka tu bude na to odozva.
Mne zatial O kruzky netrcia. :-)


10.07.2010 12:20

Re: Ako sa starat o retaz

majomi
 Edvenčr 

Ikona

oplatí sa to prečítať 8-)
czchains.com/cz/informace

czchains.com/cz/navody-udrzba

Upravené 1 krát. Naposledy upravil majomi (10.07.2010 12:22)


11.07.2010 10:11

Re: Ako sa starat o retaz

riki1
 Kávičkár 

petrolej predpisuje aj moj manual, a aj ho sem tam pouzijem (tiez ten na svietenie, neviem ci je uplne vhodny) , ale vacsinou len nastriekam MOTUL.


11.07.2010 11:58

Re: Ako sa starat o retaz

luki52
 Kávičkár 

Ikona

jednoduche, kazdych 300-500 km prestriekam Motulom a kazdych 1000-1500 km precistim petrolejom...zalezi ci prsalo


12.07.2010 17:29

Re: Ako sa starat o retaz

Perno
 Kávičkár 

Ikona

ja budem retaz cistit az zajtra,dnes som si nezohnal petrolej :-(
tak sapon umyjem moto :-)


12.07.2010 21:18

Re: Ako sa starat o retaz

hans
 Turista 

Ikona

Kettenmax, nafta/petrol, Motul na mazanie a hotovo ;-)


12.07.2010 22:34

Re: Ako sa starat o retaz

Perno
 Kávičkár 

Ikona

neni spatne riesenie :-)


06.08.2010 11:56

Re: Ako sa starat o retaz

Lubo366
 Kávičkár 

samočistiaci sprej, nie lepidlo a nemusis sa srat s petrolejom..... len nastriekas, a ked umyvas moto splachnes trocha retaz a znova nastriekat a retaz je stale jak nova.....


06.08.2010 17:00

Re: Ako sa starat o retaz

gixerak
 Kávičkár 

Ikona

Som rád že sa mi na tej reťazi ako tak udrží lepidlo. Samočistiaci by asi po pár km nebol na reťazi ale na kolese a na ceste...


09.08.2010 10:43

Re: Ako sa starat o retaz

Lubo366
 Kávičkár 

1300 km na jedno poctive namazanie (nie vystriekat polku spreja na 1 raz ako idiot..), pokial nezmoknes....
a ked tam mas lepidlo, nalepi sa spina a funfuje to na retaz a kolecka ako brusna pasta...... takze ti rapidne klesa zivotnost retazoveho kitu...


09.08.2010 11:42

Re: Ako sa starat o retaz

gixerak
 Kávičkár 

Ikona

Lubo366: ako sa volá ten samočistiaci sprej ktorý používaš?


09.08.2010 11:55

Re: Ako sa starat o retaz

Ja pouzivam cistiaci sprej castrol a potom ked je retaz zbavena necistot, pouzijem sprej na retaz motul, asi kazdych 700 km urobim takuto "generalku" ale podla potreby dostrekujem po kazdych 200 alebo tak


09.08.2010 12:01

Re: Ako sa starat o retaz

egres2
 Bahniak 

Ikona

A čo takto len pretrieť handričkou namočenou v oleji?Raz za rok?


09.08.2010 15:12

Re: Ako sa starat o retaz

Perno
 Kávičkár 

Ikona

minule som to ocistil petrolejom bolo to fakt super,potom som to pekne naolejoval a pohoda uplna :-)


10.08.2010 17:23

Re: Ako sa starat o retaz

Petr1991
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

Mne sa retaz na jawke maze automaticky :-P Ale musim to vadne gufero cim skor vymenit >:-)


11.08.2010 9:57

Re: Ako sa starat o retaz

Perno
 Kávičkár 

Ikona

tak necakaj a vymen ho :-)


17.08.2010 8:57

Re: Ako sa starat o retaz

Lubo366
 Kávičkár 

gixeraK : Denicol, Ale treba kupit sprej na cestaky, nie ako niektori inteligenti na off-road a potom p....ju ze im to robi kadejake pocudnosti :D


17.08.2010 9:15

Re: Ako sa starat o retaz

Perno
 Kávičkár 

Ikona

neviem ten petrolej je fajn,aspon sa ta retaz poriadne vycisti.


| 1 2 3 4 5 |


Pridať príspevok môže len registrovaný používateľ, člen Motoride Klubu.

PC verzia motoride.sk

© Copyright 2001-2024 Motoride.sk | ISSN 1336-6491 | info@motoride.sk | Podmienky poskytovania služieb. | RSS:
Obsah stránok MotoRide.sk je chránený autorským zákonom. Kopírovanie v akejkoľvek podobe bez súhlasu je nezákonné.
Počet návštevníkov Dnes: 288880 | Včera: 153971