Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

Prezeráte si mobilnú verziu motoride.sk.
Prepnúť na PC verziu.

Menu

Články | Videá | Tipy | Fórum | Kalendár | Inzercia


Diskusia Diskusia (0)

Vodný hrad Trakai, Litva - Bod záujmu - Tip na Výlet

Vodný hrad Trakai, Litva - Bod záujmu

Hrad Trakai (po litovsky Trakų pilis) sa nachádza v rovnomennom mestečku asi 28 km západne od litovského hlavného mesta Vilnius.

História hradu siaha do 13. storočia, kedy sa križiaci rádu nemeckých rytierov a livónskeho rádu snažili ovládnuť územie dnešnej Litvy. Litovské knieža Gediminas si v roku 1321 zvolil túto bahnitú oblasť na stavbu hradu, kam preniesol svoje sídlo z Kernavė. Tento hrad stál asi 3 km juhovýchodne od terajšieho mesta, na mieste, nazvanom dnes Senieji Trakai (Staré Trakai). Onedlho potom (1323) Gediminas založil ďalší hrad a nové hlavné mesto Vilnius. Na Trakai sa vrátil až Gediminov syn Kęstutis.

V roku 1337 sa prvý raz spomínajú Naujieji Trakai (Nové Trakai) v dnešnej polohe na polostrove medzi jazerami. Križiaci vtedy hrad nedobyli, vypálili ale mesto a odtiahli. Na ochranu pred ďalšími útokmi bol systém opevnení prebudovaný a pozostával z dvoch nových hradov. Prvý, Pusiašalio pilis (Polostrovný hrad), z ktorého sa zachovali iba zvyšky hradieb, dal vybudovať knieža Kęstutis na polostrove ako predsunutú pevnosť, ktorá slúžila na obranu a druhý vnútorný hrad Šalos pilis (Ostrovný hrad) priamo na ostrove v jazere Galvė. Ostrovný hrad dal začiatkom 15. storočia prestavať veľkoknieža Vytautas na obytnú rezidenciu litovských panovníkov. V 16. storočí začal hrad Trakai strácať na význame a do popredia sa dostal Vilnius, v tom čase jedno z veľkých európskych miest. V 18. storočí sa z hradu stalo väzenie, nakoniec bol zrúcaný a zachovali sa len zvyšky veží a hradieb.

Od začiatku 20. storočia sa začala na základe archeologických výskumov a historických dokladov pripravovať kompletná rekonštrukcia hradu do podoby z 15. storočia. Počas poľskej vlády v rokoch 1929 až 1939 sa podarilo obnoviť časť hradu, dostavba pokračovala aj po druhej svetovej vojne za sovietskej vlády (s prerušením v roku 1961, ktoré zavinila kampaň proti „glorifikácii feudálnej minulosti“). Rekonštrukcia sa dovŕšila začiatkom 90. rokov.

Za vstupnou bránou sa rozkladá zámocký dvor, vľavo boli kazematy so zbrojnicou a skladmi, neskôr aj väzenie. Po padacom moste sa prejde na nádvorie, odkiaľ sa po drevených schodoch dostaneme do jednotlivých miestností. V hrade je zriadené múzeum histórie a súčasnosti Trakai, ktoré zobrazuje život šľachty a miestnych nevoľníkov.

Články:

Fotogaléria:

02.10.2016 - erbe

Vodný hrad Trakai, Litva - Bod záujmu

02.10.2016 - erbe

Vodný hrad Trakai, Litva - Bod záujmu

02.10.2016 - erbe

Vodný hrad Trakai, Litva - Bod záujmu

30.09.2016 - erbe

Vodný hrad Trakai. Litva

Detaily:

Stiahni si bod:

LOC súbor (*.loc) - pre rôzne GPS programy
KML súbor (*.kml) - pre Google Earth
Krajina:Litva
Región:Juh
Typ:Hrad
Pridal:erbe 02.10.2016 (05:08)
Poloha:N 54.652 E 24.934
Približná poloha:nie
Čitatelia:7055
Povrch:asfalt

Prístup:

Priamo v meste. Nedá sa minúť.

Mapa: Zobraz miesta v okolí na Dynamickej Mape

Body v okolí:

Body vo vzdialenosti do 50 km. Zobraz body v okolí na mape.

Č.Názov:Typ:Vzdialenosť:
1.Vilnius, LitvaMesto22.6 km V
2.Stred Európy - Europos Centras, LitvaZaujímavosť37.7 km SV

PC verzia motoride.sk

© Copyright 2001-2024 Motoride.sk | ISSN 1336-6491 | info@motoride.sk | Podmienky poskytovania služieb. | RSS:
Obsah stránok MotoRide.sk je chránený autorským zákonom. Kopírovanie v akejkoľvek podobe bez súhlasu je nezákonné.
Počet návštevníkov Dnes: 130820 | Včera: 217873