Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

Prezeráte si mobilnú verziu motoride.sk.
Prepnúť na PC verziu.

Menu

Články | Videá | Tipy | Fórum | Kalendár | Inzercia

Pridaj aj ty článok o svojej motorke!

Brzdenie zadnou brzdou - Diskusné fórum - Len Tak

Diskusia len tak o všetkom okolo motoriek...

Pravidlá správania sa na diskusnom fóre motoride.sk

Pridaj novú diskusiuBrzdenie zadnou brzdou - Diskusné fórum - Len Tak

OO Sleduj diskusiu Pridaj nový príspevok 

| 1 2 3 |

19.01.2015 19:53

Re: Brzdenie zadnou brzdou

meloking
 Kávičkár 

Ikona

ku brzdeniu (tento svoj text som prekopiroval z temy, kde diskusia vznikla):
pre zaciatocnika je naozaj lepsie ak sa sustredi na prednu a zadnu radsej necha tak, pretoze vaha je predovsetkym na prednom kolese a synchronizovat sucasne ruku aj nohu je v krizovke prakticky nemozne.
pokrocily jazdec si vacsinou najde pre svoju motorku (s ohladom na momentalnu situaciu) nejaku bezpecnu (neblokujucu) fixnu hodnotu maximalneho mozneho stlacenia zadnej brzdy, ktoru dostane do hlavy a robi ju potom viacmenej podvedome a dalej sa sustredi len na predok.
zadna toho vela nezmoze, ale nejaky ten meter ukroji. a to uz stoji za to. obzvlast pri obsadeni spolujazdcom, alebo napriklad pri strojoch s dlhsim razvorom (chopre). samozrejme to treba vediet a ak niekto neovlada poriadne ani prednu, zadna to uz nezachrani a je lepsie sa potom sustredit iba na predok.

suhlasim s HoGo80, ze bez neustaleho treningu to nejde, pretoze krizove brzdenie sa tak casto nepouziva a moze sa ti kludne stat, ze ho za celu sezonu nepouzije ani raz. to sa potom nejake automatizovane navyky ziskavaju tazko.

ku tabulkam od bksl:
nerozumiem im. predna je nezavisla od zadnej. raz brzdi iba prednou. potom spravi to iste, len do toho prida aj zadnu a draha sa predlzi. ak by aj bola zadna zbytocna, draha by potom bola maximalne rovnaka. fyzikalne to nedava zmysel. vam ano? jedine vysvetlenie je v premennej, ktora je najpremennejsia a to je clovek. jednoducho tu prednu mackal inak pri pouzivani aj zadnej. cize horsie. cize to nerobil tak dobre ako sa dalo.


19.01.2015 20:35

Re: Brzdenie zadnou brzdou

HoGo80
 Edvenčr 

Ikona

Presne ako meloking píše. Ak chceš, na zajtra ti nakreslím také pekné tabuľky... Fyzika nepustí. Ak tam pridáš brzdný účinok zadného kolesa, tak brzdá dráha sa predĺži jedine vtedy, ak to bude robiť "pilot", ktorý v živote zadnú nepoužil a skôr ho to rozhádže, ako pomôže, lebo nevie naraz používať ruku aj nohu.
BKSL, nechcem byť hnusný, ale hlavne pri tvojich brzdách používaj všetko čo máš, ak sa dá ešte aj podraď...


19.01.2015 20:59

Re: Brzdenie zadnou brzdou

Tak som silno rozmyslal a na toto som prisiel:

1. Najidealnejsi stav na brzdenie je vtedy ak ma moto aj s jazdcom tazisko co najnizsie.
2. Obidve kolesa treba brzdit maximalne mozne nezavisle, pricom nesmu stratit trakciu
3. Cim je tazisko blizsie ku konkretnemu kolesu tak tym sa moze pouzit vacsia brzdna sila bez toho aby sa to konkretne koleso zablokovalo. A opacne cim je tazisko od konkretneho kolesa dalej tym staci mensia brzdna sila aby sa koleso zablokovalo.

Takze chopper a SS musia mat asi najviac rozdielne rozlozenie "este bezpecnej" brzdnej sily medzi prednym a zadnym kolesom.


19.01.2015 21:53

Re: Brzdenie zadnou brzdou

A mate pravdu ze keby bol idealny jazdec tak zabrzdi najlepsie iba kombinaciou prednej a zadnej brzdy spolocne a nie len prednou lebo tazisko je vzdy medzi kolesami. Tu fyzika naozaj nepusti.

Ja ale myslim to ze jazdec (ako ja) nie je idealny a to co moze ziskat vo forme relativne maleho skratenia brzdnej drahy pri SS type moto sa zdaleka nevyrovna riziku ktore podstupuje moznym necitlivym stlacenim zadnej brzdy ktore bude viest ku strate trakcie zadneho kolesa a naslednej fatalnej straty kontroly nad moto.

A pri SS type moto je tento pomer relativneho skratenia brzdnej drahy a moznej straty trakcie zadneho kolesa najvacsi.

Kazdeho osobna vec cim kto bude brzdit ale viem ze ked som kupoval moto tak som sa pytal predavajuceho co je zle so zadnou brzdou lebo nechce brzdit. On ze vsetko ok.
Potom som to neskor testol sam a koleso bloknute ale moto minimalne spomalovala takze to moja skusenost. A brzdenie motorom je celkom slusne takze preto brzdenie iba prednou v mojom pripade :-)

Dva krat mi uz krutilo moto od zradneho krutaku a neverim ze by som to stihol noznou brzdou citlivo zrovnat cez jemne pribrzdenie zadneho kolesa a zaroven ho zas nezablokoval aby som nedostal smyk.
Mozno vy ste taki borci ale ja isto nie.

Upravené 1 krát. Naposledy upravil BKSL (19.01.2015 21:56)


20.01.2015 2:10

Re: Brzdenie zadnou brzdou

ťažko sa Honda krížnik brzdi iba jednou brzdou :-D protiponorný systém , ABS a veľmi nízke ťažisko to vyrieši >:-) obe na doraz bez strachu :-P


20.01.2015 8:23

Re: Brzdenie zadnou brzdou

HoGo80
 Edvenčr 

Ikona

BKSL, práve preto sa treba "zhadzovať" trénovaním na parkovisku, aj keď je mi jasné, že "borec" tam nemá čo robiť.
Na motorke je jediná zradná vec a to je pravé zápästie. Ak chceš stratu trakcie na zadnom kolese riešiť zadnou brzdou, tak to prosím sprav len v ľavotočivej. Najlepšie bez zvodidiel a na takom mieste, kde moto ani telo nezostane na ceste.


20.01.2015 9:14

Re: Brzdenie zadnou brzdou

Pulinsky
 Kávičkár 

Ikona

U mna zatial zadna len pri velmi pomalych rychlostiach ked si potrebujem jemne dobrzdit v klesani (napr. Pezinska)
Viacmenej sa ale snazim si stale upravit rychlost pred zakrutou podradenim a ubratim plynu. Vo vacsine pripadov vsak predna. Nemam ABS a na stromceku sa mi zda ta zadna taka kusava ako piraňa.
Jedine miesto kde som to zatial poriadne kopol do zadnej bolo Rakusko pocas pravidelnej akcie na zaciatku sezony.
Som si vravel sam pre seba si, ze v tejto nadchadzajucej sezone chcem uz konecne skusit akcie kde sa jazdi offroad. Cize tam zrejme so zadnou.


20.01.2015 9:28

Re: Brzdenie zadnou brzdou

Myslim, ze informacia od nejakeho borca, co na motorke jazdi uz len rutinne, ze netreba pouzivat zadnu brzdu, je pre zacinajuceho jazdca cesta do pekla.
Samozrejme, ze sa zadne koleso odlahci, kolko, to zalezi od konstrukcie motorky, ale preto su tie zadne brzdy aj slabsie. Ale len pre zvysenie hmotnosti motorky tam nie su.

A zaflekovat zadnou pri "vyssej" rychlosti, sa mne este nepodarilo. A to nehovorim o jednej motorke. Tak bud som nesedel na motorke, kde sa to v pohode da, alebo sa pri brzdeni zadnou nesnazim na pedal postavit.
Tiez nechapem, ako moze niekto v meste pri prijazde na krizovatku flekovat zadnou. Ak nejde 100 a nie je ziadne mimoriadna situacia (štrk, mokro, ina kolizna situacia...), preco by mal flekovať?

Myslim, ze v zasade by malo platit, ze ak mam motorku mesiac, rok, 100 rokov, podla toho mam aj skusenosti a som s motorkou zžity a uz podvedome viem, ako mam tlacit na brzdy a podla toho viem, co si mozem dovolit (rychlost...). A nezda sa mi, ze sa to da natrenovat na parkovisku.

Ak si niekto kupi motorku a precita si, ze ma brzdit len prednou a mysli si, ze uz vie vsetko, skoro asi bude "lepit plasty".

Zadna brzda tam nie je na srandu a u mna je castokrat nevyhnutna. Ale tak, ako je SS daleko od endura, tak neexistuje univerzalna informacia, ako brzdit. Kazdy si musi najst svoj sposob, zavisly hlavne od jeho motorky, pneu...


20.01.2015 9:39

Re: Brzdenie zadnou brzdou

meloking
 Kávičkár 

Ikona

to bksl:
ano, mas pravdu. dokonca by som to rozsiril, ze v tvojom pripade je celkovo uplne jedno ako brzdis.
ale v naozaj velkej krizovke skus pre istotu vyhadzovat aj brzdiaci padak. je v drziaku spz-tky ako mas jej osvetlenie. teda ak uz nahodou nemas tuningovy drziak. lebo ten padak je jednorazovy (podobne ako airbag v aute) a nie kazdy majitel ho kvoli cene potom montuje spat. zvykne sa to schovavat za tuning a tento dolezity bezpecnostny prvok vyhadzovat. ked uz vidis, ze ani s padakom to nedas, niekde vpravo zospodu riaditok mas male, obycajne cervene tlacitko prekryte zaistovacim mechanizmom, aby nedoslo ku nahodnemu stlaceniu. to je katapult. preto je povinne nosit prilbu. prilba je usposobena na lepsie prerazanie vzduchu pri odstrele. zo sisatou hlavou by si nevyletel dostatocne vysoko na bezpecne otvorenie padaku. preto sa este v dobe, ked katapult nebol povinnou vybavou motoriek, nemuseli pouzivat prilby zo zakona ako je tomu dnes. teraz cez zimu je dobre si parkrat skocit zo schodou a skusat dopad. aby ta to potom neprekvapilo. nemaj nohy napnute, ale mierne pokrcene a uvolnene. inak by si si mohol ublizit. a samozrejme v servise pred sezonou daj skontrolovat odpalovacie rakety katapultu. pri nespravnom zazimovani zvykne zvlhnut zapalna zmes a cely katapult ti je potom na nic.


20.01.2015 9:45

Re: Brzdenie zadnou brzdou

Carlos
 Edvenčr 

Ikona

Melonking a zabudol si ešte na prečítanie príbalových letákov ku katapultu a padáku. Tie sú pre všetkých teoretických motorkárov povinné!


20.01.2015 10:17

Re: Brzdenie zadnou brzdou

PetoDL
 Turista 

Ikona

meloking, karči: nie sú na to nejaké tabuľky? :-( tak rád by som si ich naštudoval ...

Dôvod úpravy:

Upravené 1 krát. Naposledy upravil PetoDL (20.01.2015 10:17)


20.01.2015 11:52

Re: Brzdenie zadnou brzdou

novyAmater
 Kávičkár 

v poslednej dobe vnimam prispevky od pana odbornika nejak takto:
Pozri obrázok


cim to bude? :'(

Dôvod úpravy:

Upravené 1 krát. Naposledy upravil novyAmater (20.01.2015 11:53)


20.01.2015 13:38

Re: Brzdenie zadnou brzdou

novyAmater dlho som sa tak nezasmial :-D :-D :-D vystihol si to presne


20.01.2015 14:49

Re: Brzdenie zadnou brzdou

Toman
 Skútrista 

Ikona

ja toho zase nejak vela nenajazdim (takze tasky amater)... za posledny rok som mal 3 ZAZITKY na krizove brzdenia:

- 90° "skrita" zakruta za horizontom, zlakol som sa..... tam uz ani mrzdit neslo... sak som si spomenul na videa z "twist of the wrist" ze to treba prudko naklonit a pekne s plinom prejst.... tak som im uveril a tu zakrutu co som si mislel ze sa uz neda zvladnut som presiel "lavou zadnou"...

- dalej ked som v zakrute stretol oproti iduci autobus ktory nejake kreten obiehal, a rutil za rovno namna, to som stlacil csetko co sa stlacit dalo.... zrejme som zablokoval kolesa, najskor dostal som mensi smik a vynieslo ma na krajnicu kde som sa uspesne vyhol tomu autu...

- a na poslednej jazde pred zimou.. siel som tak 50 a zrazu zistujem ze zakruta je plna rozteceneho blata a kamienkou od traktora z pola, tak som si vypocital ze natom bordeli sa jednoduch ubrzdit neda... a ze sa musim dostat na cisty povrch, dalo sa ist len rovno... tak som to blato presiel rovno a vosiel do protismeru (kde bol cist asbalt) ale kde sa uz blizili zvodildla.... tam som uz brzdil naplno, podarilo sa mi zablokovat predne koleso a tak som hnet povolil brzdu, koleso sa chitilo trhlo to somnou ale zakrutu som nakoniec presiel...

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Toman (20.01.2015 14:54)


20.01.2015 18:13

Re: Brzdenie zadnou brzdou

sqeles
 Jogurťák 

novyAmater:podobne vnimam :-)))
Na také jemné dobrzdenie je pre mňa zadná dobrá.


22.01.2015 5:26

Re: Brzdenie zadnou brzdou

RS955i
 Skútrista 

Ikona

Použitie zadnej brzdy je hodne závislé od rozlozenia hmotnosti mezi predkom a zadkom a vykonnosti brzd. Ak sa bavime trebárs o intenzivnom brzdeni v priamom smere na jogurte, kde je podstatna časť hmotnosti na predku a samozrejme aj výkonná brzda, zadok sa odľahčí natolko ze sa nedotýka vozovky.Pouzitie zadnej brzdy nicomu nepomoze. Skôr uskodi stabilite ak sa zablokovane koleso opäť dotkne vozovky.
Nieco ine je bude chopper kde je vacsina hmotnosti na zadku a predná brzda viacmenej symbolicka.V tom pripade je použitie zadnej brzdy účinné a jej pouzitie súčasne s prednou výrazne skráti brzdnu dráhu.
No a prečo maju vlastne jogurty aj zadnú brzdu? Koli STK ;-)
A teraz vážne. Je to na brzdenie alebo skor na regulaciu naklonu v zatacke.
Ak v naklone zacnete brzdit predkom moto ma tendenciu sa vyrovnavat a mieri von zo zatacky, naopak zadna brzda poklada moto viac do naklonu.Tieto vlastnosti pouzitia brzd v naklone výrazne eliminuje ich sucastne pouzitie pri velmi citlivom davkovani.
A v tomto pripade ma svojho casu milo prekvapilo CBS od Hondy ked som sa zviezol na pozicanom Blackbirde po Sturci a ten sa choval pri brzdeni v oblukoch absolutne neutralne ziadna zmena naklonu iba spomalenie.


22.01.2015 7:03

Re: Brzdenie zadnou brzdou

HoGo80
 Edvenčr 

Ikona

[dobre]
Je pravda, že praktické skúsenosti mám len s naháčom, turistickým endúrom a hayou, ale na tých je zrejme rozloženie váhy úplne iné ako na ostrom SS.


22.01.2015 7:10

Re: Brzdenie zadnou brzdou

Carlos
 Edvenčr 

Ikona

Konečne tu prispel aj niekto, kto tomu naozaj rozumie.

Inak preto si ja neviem vynachváliť na BMW dual ABS, ktoré pri brzdeni prednou jemne dobrzduje aj zadné koleso..


22.01.2015 8:10

Re: Brzdenie zadnou brzdou

No a na jemne dobrzdanie pri litrovom SS je motor urcite dostacujuci a mas to ako ABS. That's all :-)))


22.01.2015 8:28

Re: Brzdenie zadnou brzdou

RS955i
 Skútrista 

Ikona

Re: BKSL: Ak sa na litrovom SS vyberies na vylet trebars do Dolomitov a budes brzdit len motorom,bud sa nevratis cely alebo taku moto deries zbytocne :-~


22.01.2015 9:13

Re: Brzdenie zadnou brzdou

Dolomity nie su moja oblubena destinacia :-D


22.01.2015 9:18

Re: Brzdenie zadnou brzdou

HoGo80
 Edvenčr 

Ikona

Ale 66-ka v USA by sekla, čo? :-D
No jo, tie nepríjemné zákruty naserú...


22.01.2015 9:47

Re: Brzdenie zadnou brzdou

RS955i
 Skútrista 

Ikona

Re: BKSL: Tak ...Balaton?
Alebo daj tip kde si na SS clovek vystaci s brzdenim motorom aby pritom nevyzrtal ako cu-ak. Dosaď r a nie d :-)


22.01.2015 10:56

Re: Brzdenie zadnou brzdou

meloking
 Kávičkár 

Ikona

to RS955i:
suhlasim s tym, ze bezny choper ma samozrejme pri brzdeni viac vahy na zadku ako napr. jogurt. nesuhlasim, ze viac ako na predku. stale sa ponori na predok a vacsinu brzdneho ucinku poberie predne koleso (predstav si kam smeruje vektor z taziska motorky pri brzdeni). inak by predsa caste garde bubnova-kotucova bolo logickejsie dat naopak. samozrejme sa bavime o krizovom brzdeni (kotol - nula).

na jogurte urcite plati, ze zadna ma ovela, ovela mensi vyznam ako predna. ale naozaj brzdis tak, ze mas pocas celej doby brzdenia zadok v lufte? asi nie. preto ma vyznam pouzivat aj zadnu. kedze zablokovat zadok nie je dobre (aj ked to nie je taka tragedia ako ked zablokujes predok) a synchronizovat sucasne zadnu aj prednu obycajny clovek nedokaze, odporuca sa nacvicit si a dostat do hlavy/nohy bezpecnu hodnotu zatlacenia zadnej brzdy, pri ktorej sa este koleso nezablokuje a tento reflex pri krizovke pouzit. to ti dovoli sustredit sa v plnej miere na predok a sucasne vyuzit cast potencialu zadnej brzdy. ano, je to pre pokrocilych a vyzaduje to trening. je dobre preto zadok pouzivat nie len pri krizovke (ktoru zazijes straasne obcasne a preto sa to bezne natrenovat neda) ale stale, aby si ten 'tik' do nohy dostal a zafixoval ho. nebude to znamenat skratenie brzdnej drahy na polovicu. ale aj nejaky ten metrik moze zachranit zivot. zelenacovi, ktory svoju motorku este 'nema v oku' mas pravdu, ze je asi lepsie srat na zadok, pretoze zla praca s prednou brzdou pokazi ovela viac ako dokaze pomoct dobra praca so zadkom. cize nech sa radsej sustredi na predok. ale pre tych, co uz maju co-to odjazdene a chcu sa zlepsovat, to vyznam urcite ma.

moj text nechapem ako 'slovo bozie', ale logicky a skusenostne mi to takto dava zmysel. ak sa mylim, pouzite argument, ktory ma presvedci o opaku. napriklad spominane dual brzdy od hondy su dobrym argumentom pre moje vnimanie situacie a pouzivanie aj zadnej brzdy.

este doplnim RS955i, ohladom situacii kedy je dobre pouzit iba zadne brzdy, ze v malych rychlostiach, ked sa napriklad potrebujete otocit na minimalnom priestore, je dobre si pomoct zadnou brzdou.

ku bksl sa vyjadruje tazko. alebo skor zbytocne.


22.01.2015 12:01

Re: Brzdenie zadnou brzdou

datadive
 Kávičkár 

zadna brzda v kombinacii s brzdnym padakom by bola pre teba to prave :-D


22.01.2015 13:43

Re: Brzdenie zadnou brzdou

slajo
 Edvenčr 

Ikona

Ja mám taký malý postreh, zaujíma čo si o tom myslíte vy, alebo či ste si to niekto skúšali.
Brzdy používam obe, podľa uváženia, proste ako je to kedy vhodné.
S kamarátom chodievame niekedy u nás na letisko, len tak potrénovať a pobaviť sa (pocit na nezaplatenie keď 650gs ostane vždy vzadu >:-) [ciel] ), už o tom že s ABS zabrzdí na kratšej dráhe ako môj transalp na rovnakých gumách sa baviť ani nemusíme, to je asi každému jasné.
Iné som ale chcel, pri krízovom brzdení sa mi podarí postaviť motorku na predné (vtedy sa ale zadné koleso nedotýka zeme), druhá možnosť je brzdiť tak že budem mať zadok na zemi a aj pribrzdovať s ním. Reálne som ale pri krízovom brzdení zastal na kratšej vzdialenosti v tom prípade keď moto išla po predom. Ako to máte vy? Skúšali ste to už? Je mi jasné že v bežnej premávke je to hlúposť lebo raz to na predné postaviť nemusí a vtedy sa v šmyku škaredo vyd.bem. Iba ma zaujíma čo na to hovoríte.


22.01.2015 13:58

Re: Brzdenie zadnou brzdou

HoGo80
 Edvenčr 

Ikona

Pomaly zisťujem, že čo ma pri tréningu učili, tak úplne všetko v praxi nefunguje, ale toto áno. Na tom šaškovaní na parkovisku, čo tiež praktizujem, treba nacvičiť jednu vec. Ak pridávam, tak váhu vedome prenesiem dopredu a keď brzdím, tak automaticky dozadu a treba sa držať stehnami (ak to typ motorky dovolí). Tým pádom zadok zostane pekne na zemi, zadná tiež brzdí a motorku držím pod sebou stabilne.
Zabávať sa s stoppie zabere na kočky, ale snažiť sa o to v premávke za účelom brzdenia je hlúposť.


22.01.2015 15:14

Re: Brzdenie zadnou brzdou

egres2
 Bahniak 

Ikona

1+1=2
1+0=1


22.01.2015 15:22

Re: Brzdenie zadnou brzdou

Dvihat zadok je blbost. Tazisko musi byt co najnizsie pri brzdeni.


22.01.2015 15:29

Re: Brzdenie zadnou brzdou

HoGo80
 Edvenčr 

Ikona

Ako bude ťažisko nižšie pri brzdení ako normálne a k čomu to pomôže? Ako sa zlepší brzdný účinok ak ležím na motorke oproti státiu?


22.01.2015 15:39

Re: Brzdenie zadnou brzdou

meloking
 Kávičkár 

Ikona

to slajo:
podla mna pri maximalnom moznom (idealnom) brzdnom ucinku je zadne koleso s nulovou trakciou (brzdny vykon zadneho kolesa je nula). cize koleso je v lufte. samozrejme nemyslim stoppie v mrtvom uhle :-)

lenze dosiahnut bezne tento stav je prakticky skoro nemozne. jednak nie vzdy mas idealny asfalt, nie vzdy je uplne sucho, nie vzdy to dobre trafis, nie vzdy ides sam... tych premennych je vela. preto sa oplati brzdit aj zadnou (podla mojho popisu vyssie). ak to trafis idealne, tak super. a ak nie, aspon trochu ubrzdi aj zadok. a je vacsi predpoklad, ze to uplne idealne netrafis. vlastne asi jedinu nevyhodou netociaceho sa zadneho kolesa, a teda brzdenia zadnou brzdou, by si pocitil akurat tak pri stoppie, ked ti rotujuce zadne koleso gyroskopicky pomaha udrzat motorku v rovnovahe.

a to letisko vam zavidim. tiez by som rad natrenoval brzdenie, ale davat to zo sto na nula je v beznej premavke asi trochu hlupost a tak velky plac na trenovanie v mojom okoli nepoznam. preto nebrzdim tak dobre ako ty...


22.01.2015 15:39

Re: Brzdenie zadnou brzdou

Menton
 Skútrista 

Ikona

HoGo80: lebo fyzika... cim vyssie mas tazisko, tym skor spravis stoppie... take lahke ;-)


22.01.2015 15:48

Re: Brzdenie zadnou brzdou

slajo
 Edvenčr 

Ikona

meloking - keď niekedy pôjdeš pozrieť na šturec, choď vrchom cez Martin. V jeden deň si pojazdíš, potrénuješ zákruty a zoberiem ťa aj na to letisko ;-)


22.01.2015 15:49

Re: Brzdenie zadnou brzdou

meloking
 Kávičkár 

Ikona

to bksl: ak myslis tvoj zadok, tak ano :-) ak myslis brzdit tak, ze ti az dviha zadne koleso, tak nie.


22.01.2015 15:52

Re: Brzdenie zadnou brzdou

meloking
 Kávičkár 

Ikona

to slajo:
zatial som bol na sturci len raz, ale beriem ta za slovo. ak tam pojdem, urcite sa ozvem. vdaka.


22.01.2015 15:54

Re: Brzdenie zadnou brzdou

HoGo80
 Edvenčr 

Ikona

Meloking: sta49 k tomu Tesco parkovisko v noci, keď je prázdne.
Menton: ak presuniem váhu dozadu, tak stoppie nebude, ani keď stojím, ale v sobotu to môžeme vyskúšať v praxy :D


22.01.2015 15:57

Re: Brzdenie zadnou brzdou

slajo
 Edvenčr 

Ikona

hogo - v sobotu môžete skúšať skôr to, kto dá dlhší šmyk na predok, za predpokladu že im vyjde predpoveď o snežení >:-)


22.01.2015 16:07

Re: Brzdenie zadnou brzdou

HoGo80
 Edvenčr 

Ikona

Beriem fén a na tom kúsku zohrejeme asfalt :D


22.01.2015 16:26

Re: Brzdenie zadnou brzdou

Brzdenie na beznej motorke je vzdy limitovane umiestnenim taziska.
Keby bolo tazisko maximalne na urovni stredu predneho kolesa tak mozete brzdit kolko chcete.
Jediny problem by bol moto udrzat rovno v smere brzdenia.

Ked sa velkost krutiaceho momentu v osi predneho kolesa ktory vytvara brzdenie o cestu vyrovna krutiacemu momentu ktory vytvara hmotnost motorky aj s jazdcom tak sa zadne koleso odlepi od cesty. Ak sa aj nadalej zvacsuje krutak od brzdenie tak jazdec coskoro predbehne moto :-)))


22.01.2015 16:28

Re: Brzdenie zadnou brzdou

HoGo80
 Edvenčr 

Ikona

Dobre chápem, podľa teba čím je ťažisko viac dopredu, tým lepšie?


22.01.2015 16:37

Re: Brzdenie zadnou brzdou

Na samotne brzdenie je najlepsie mat tazisko co najviac vzadu.

Upravené 1 krát. Naposledy upravil BKSL (22.01.2015 16:38)


22.01.2015 16:41

Re: Brzdenie zadnou brzdou

meloking
 Kávičkár 

Ikona

to bksl:
ty sa evidentne dokazes pohadat aj sam so sebou :-)


22.01.2015 16:47

Re: Brzdenie zadnou brzdou

egres2
 Bahniak 

Ikona

Trt:
Predná brzda má maximálny účinok bez ohľadu na ťažisko (normálna poloha na motorke) princíp "ponárania" a zadná ak je ťažisko čo najviac vzadu.
Najväčší účinok je ak pôsobia obe brzdy vo vhodnom pomere.
Premena kinetickej energie na tepelnú. Čím viacej pohybu zmeníš na teplo tým lepšie brzdíš.
Tri kotúče odovzdajú viacej tepla ako dva kotúče.

Dôvod úpravy:

Upravené 1 krát. Naposledy upravil egres2 (22.01.2015 16:47)


22.01.2015 16:49

Re: Brzdenie zadnou brzdou

Ake sam so sebou ? Ved my sme styria: B, K, S a L :-D


22.01.2015 16:54

Re: Brzdenie zadnou brzdou

egres2 cim mas tazisko viac vzadu pri tej istej vyske tak neskor urobis kotrmelec.
T.j. krutak na prednom kolese od brzdenia moze byt vacsi ako pri tazisku vpredu.

A je jedno ci ohrievas planetu cez predne brzdy alebo zadne 8-)


22.01.2015 17:13

Re: Brzdenie zadnou brzdou

meloking
 Kávičkár 

Ikona

ponahlam sa het, takze len tak od pasa...

egres2:
cim viac tlacis do cesty, tym viac zvysujes adheziu a tym intenzivnejsie mozes brzdit bez presmyknutia. najviac dosiahnes ak sustredis vsetko na jedno koleso. dosiahnes viac ako keby si sa to snazil rozlozit na zadok aj predok. ak to uz chces menit na teplo, tak teplo neodvadzas len kotucmi, ale aj pri styku gumy a asfaltu.

to bksl:
zasa polopravda. tu nejde len o kotrmelec. potrebujes zvysil adheziu. ked budes sediet na dvojmetrovom nosici, tak sice nespravis kotrmelec, ale predok sa ti bude smykat aj pri ovela miernejsom brzdeni. cielom nie je nespravit kotrmelec, ale co najskor zabrzdit :-)


22.01.2015 17:20

Re: Brzdenie zadnou brzdou

Pospominajte si na crash videa-situacie co ste videli ked brzdili motorkari prednou.
Na SS to vacsinou koncilo kotrmelcom a na moto v style chopper zablokovanim predneho kolesa a naslednom pade motorky do strany. To je ten rozdiel v tom umiestneni taziska.

Pri SS kde je vacsia cast hmotnosti na prednom kolese (tazisko vpredu) sposobi vytvorenie velkeho krutaku pri brzdeni to ze zadok sa dviha aj ked koleso nie je zablokovane.

Pri choppri je na prednom kolesa mensia hmotnost a aj ked sa koleso zablokuje tak sa na nom nevytvori dostatocny krutak na motokotrmelec lebo nema taku prilnavost voci ceste a zaroven treba aj vyssiu hodnotu ako pri SS vzhladom na tazisko vzadu. Predne koleso strati trakciu a moto pada do strany lebo zabrzdit so zablokovanym prednym kolesom dokaze len Chuck :-D


22.01.2015 17:42

Re: Brzdenie zadnou brzdou

"cim viac tlacis do cesty, tym viac zvysujes adheziu a tym intenzivnejsie mozes brzdit bez presmyknutia. najviac dosiahnes ak sustredis vsetko na jedno koleso. dosiahnes viac ako keby si sa to snazil rozlozit na zadok aj predok."

1. Do cesty pri jazde priamo po rovine nikdy netlacis viac alebo menej ako je hmotnost moto a jazdca. Hovori sa tomu gravitacna sila (pre velkych rozmyslacov: ziadna neexistuje ale ludom sa s tym ze existuje lahsie zije :-) )
Jediny velmi kratky moment kedy viac zatlacis moto do cesty je ked ti sadne tlmic na doraz.
Vtedy prudko stupne kratkodobo adhezia ale hned po odrazeni tlmica prudko klesne a vtedy sa koleso casto zablokuje a jedeeem 8-)

2. A je jedno na ktorom kolese, kolesach vytvoris adheziu. Moze byt iba jedno a aj 10.
Dolezite je aby si dosiahol mnozstevne spolu co najvyssi koeficient adhezie.


22.01.2015 17:56

Re: Brzdenie zadnou brzdou

Jelcan
 Kávičkár 

Ikona

To meloking: nesúhlasím s tvrdením, ktoré si adresoval na Egresa:
cim viac tlacis do cesty, tym viac zvysujes adheziu a tym intenzivnejsie mozes brzdit bez presmyknutia. najviac dosiahnes ak sustredis vsetko na jedno koleso. dosiahnes viac ako keby si sa to snazil rozlozit na zadok aj predok. ak to uz chces menit na teplo, tak teplo neodvadzas len kotucmi, ale aj pri styku gumy a asfaltu.
Sorry, ale toto je čistý blud!
Pohybovú energiu vozidla (motocykla, telesa) pri brzdení premieňaš na energiu tepelnú - tak ako uviedol Egres. Aby si motocyklom zabrzdil čo najúčinnejšie (viď. čo na najkratšej vzdialenosti) musí byť zabezpečený neustály styk jak predného tak aj zadného kolesa s vozovkou a preklz oboch kolies by mal byť niekde do cca 10% (pomer obvodovej rýchlosti kolesa k rýchlosti motorky). Inak povedané musíš vystihnúť okamih, kedy dokážu obe pneu (predok zadok) prenášať max. brzdný účinok, t. j. ak by si zvýšil čo i len nepatrne brzdný moment (tlak na brzdovú páčku/pedál), už by si išiel do šmyku.
Najúčinnejšie spomalenie/brzdenie je možné dosiahnuť IBA pri brzdení OBOMA brzdami.


22.01.2015 18:02

Re: Brzdenie zadnou brzdou

"tu nejde len o kotrmelec. potrebujes zvysil adheziu. ked budes sediet na dvojmetrovom nosici, tak sice nespravis kotrmelec, ale predok sa ti bude smykat aj pri ovela miernejsom brzdeni. cielom nie je nespravit kotrmelec, ale co najskor zabrzdit :-)"

vacsia adhezia bude v tomto pripade na zadnom kolese tak tam mozes brzdis agresivnejsie a aj oska zadneho kolesa bude brzdit moto viac ako oska predneho kolesa.

Jednoduchy priklad na porozumenie (mnozstevna priemerna adhezia gum je rovnaka):

Keby SS (tazisko viac vpredu, rovnaka vyska) pouzival idealnu kontrolu trakcie tak zabrzdi horsie ako chopper (tazisko vzadu, rovnaka vyska) s tou istou kontrolou trakcie.
A je to len kvoli tomu ze SS je limitovany ako prve kotrmelcom - rozdielom krutakov na prednom kolese.
Kdezto chopper je limitovany az stratou trakcie ktora zavisi priamo od adhezie.




Dôvod úpravy:

Upravené 1 krát. Naposledy upravil BKSL (22.01.2015 18:09)


22.01.2015 18:35

Re: Brzdenie zadnou brzdou

"Najúčinnejšie spomalenie/brzdenie je možné dosiahnuť IBA pri brzdení OBOMA brzdami."

V reale je to pravda ale jazdec musi byt velmi skuseny lebo tych par percent skratenia brzdnej drahy vyzaduje vyborne schopnosti ak ma "udrzat" aj moto na ceste.

Nadchadzajuca era systemov kontroly trakcie to ale riesi uz celkom dobre a aj priemerny jazdec moze brzdit skoro idealne ;-)

A my menej skuseni a chudobnejsi bez TC brzdime "old skool" t.j. motorom :-D


22.01.2015 18:47

Re: Brzdenie zadnou brzdou

Do cesty pri jazde priamo po rovine nikdy netlacis viac alebo menej ako je hmotnost moto a jazdca. Hovori sa tomu gravitacna sila (pre velkych rozmyslacov: ziadna neexistuje ale ludom sa s tym ze existuje lahsie zije :-) )
BKSL a o zotrvacnosti a pretazeni si uz cosi pocul?
BKSL kontrola trakcie nie je to, co si myslis.
BKSL - Keby SS (tazisko viac vpredu, rovnaka vyska) pouzival idealnu kontrolu trakcie tak zabrzdi horsie ako chopper (tazisko vzadu, rovnaka vyska) s tou istou kontrolou trakcie.

Toto neviem co znamena. Ale vyplyva z toho, ze vlak zabrzdi najskor zo vsetkeho? Kolies ma vela, hmotnost tiez dobru, tazisko tiez fajne. Len potom neviem preco brzdi aj pol kilometra, toto ti mi je zahada.
BKSL vela stastia pri tom brzdeni motorom ti zelam. Najma pri tych najrychlejsich presunoch od A do B.

Jelcan - to o tom 10% smyku som aj ja kdesi cital, len ako to zabezpecit? Asi len trenovat a popritom si parkrat rozbit motorku aj hubu. Alebo mat ABS.


22.01.2015 18:49

Re: Brzdenie zadnou brzdou

Carlos
 Edvenčr 

Ikona

BKSL: Kde chodíš na tie kokotiny, keď si doteraz najazdil 1000 km a z toho polovicu v autoškole?


22.01.2015 18:58

Re: Brzdenie zadnou brzdou

[
Video: www.youtube.com/watch?v=sPG3X6uPmuU ]
Long story short:
Motocykle:
Honda CBR 600 RR,
Honda CBF 600 SA - ABS
Honda CBF 600S (no ABS)
Brzdenie zo 100km/h
Jazdci Petra - zaciatocnik, Kuba - skuseny, Matej - profesional
Petra
1. No ABS 58 metrov
2. ABS 40 metrov
3. RR - 36 metrov

Kuba:
1. no ABS 33.5m
2. ABS 33m
3. RR 30m
4. RR 150km/h - 76m po prednom

Matej Smrz:
1. No ABS - 28m
2. RR 26.5m
3. ABS 25.7m

Vsimnite si ako Smrz brzdi. Motorka nacapena na zemi oboma kolesami. Mrzi ma ale ze tam nieje vo videu brzdenie Smrza zo 150 a pripadne aj brzdenie po prednom zo 100 [ciel]


22.01.2015 19:32

Re: Brzdenie zadnou brzdou

meloking
 Kávičkár 

Ikona

asi mate pravdu. budem to musiet vziat spat. podla videa od ziskopa sice ten kuba ide tym stylom ako som predpokladal, ze je to najlepsie, ale smrz ma lepsie vysledky a fakt obe kolesa na asfalte. evidentne zadok ma zablokovany a predok si reguluje.


22.01.2015 21:07

Re: Brzdenie zadnou brzdou

to kilix:

"BKSL a o zotrvacnosti a pretazeni si uz cosi pocul?"
"BKSL kontrola trakcie nie je to, co si myslis."

Pis prosim ta konkretne, neviem kam tym smerujes.

"Toto neviem co znamena. Ale vyplyva z toho, ze vlak zabrzdi najskor zo vsetkeho? Kolies ma vela, hmotnost tiez dobru, tazisko tiez fajne. Len potom neviem preco brzdi aj pol kilometra, toto ti mi je zahada."

Kolesa vlaku maju zlu adheziu. Vlakovy system je prioritne urceny na extremne zataze pri nizkej spotrebe energie.

A k tomu idealnemu sklzu pre moto gumu tak je to okolo 12 % . Vtedy ma guma najvacsiu brzdnu silu pre konkretnu hmotnost.


22.01.2015 21:22

Re: Brzdenie zadnou brzdou

SO545
 Kávičkár 

Ikona

nastuduj si nieco o hybnosti telies OK

potom tu nebudes pisat kokotiny o vlaku ktory je tak strasne tazky ze by mal stat podla teba na fleku.


Video: www.youtube.com/watch?v=eBvtQWk9CSw

a k nizkej adhezii...

pozri si toto video a ked ho pochopis nebudes pisat bludy.


22.01.2015 21:34

Re: Brzdenie zadnou brzdou

to SO545:

Ved pisem ze koleso na vlaku ma zlu adheziu tj. prilnavost takze zabrzdi az niekde v trantarii.
Co pisem v arabcine alebo co :-D


22.01.2015 21:40

Re: Brzdenie zadnou brzdou

Nasiel som jeden coolovy graf ;-)

Pozri obrázok

Je na nom pekne vidiet ze s rastucim sklzom kolesa v priamom smere sposobenom pridavanim alebo brzdenim rapidne klesa bocna sila ktoru je schopna guma udrzat pri zabacani.

Takze akekolvek pridavanie alebo brzdenie pri zabacani zacne byt nebezpecne ak bocna sila gum klesne pod odstredivu silu posobiacu na moto + jazdca a moto aj s jazdcom uletia do strany.

Upravené 1 krát. Naposledy upravil BKSL (22.01.2015 21:48)


22.01.2015 21:44

Re: Brzdenie zadnou brzdou

demmoo
 Edvenčr 

Ikona

všadebol, všetkovidel... I-GRR


22.01.2015 21:46

Re: Brzdenie zadnou brzdou

Caba
 Kávičkár 

Ikona

BKSL, ty si taký génius teoretik >:-)


22.01.2015 21:53

Re: Brzdenie zadnou brzdou

Je to len fyzika a to ma celkom bavi. Vela z toho sa da vyuzit v praxi ale na to aby bol clovek na moto fakt dobry tak treba mat aj talent a to u mna nehrozi :-)))


22.01.2015 22:11

Re: Brzdenie zadnou brzdou

BKSL asi mas na mysli ABS, ktore asistuje pri brzdeni a nie kontrolu trakcie.
Pri pretazeni moze posobit na kolesa sila vacsia nez je gravitacna sila.
Aj tak si mi nevysvetlil to, comu som nechapal, ale v pohode, ani ty tomu nechapes, to bola viacmenej recnicka vsuvka.
Keby SS (tazisko viac vpredu, rovnaka vyska) pouzival idealnu kontrolu trakcie tak zabrzdi horsie ako chopper (tazisko vzadu, rovnaka vyska) s tou istou kontrolou trakcie.

ale whatever, s tebou sa bavit, to je ti raz divna zaluba, uz som si raz povedal, ze to nebudem robit, ale tieto tvoje teoreticko-filozoficko-scifi-psycho dristy vedia cloveka vyprovokovat.

K teme: ja pouzivam zadnu len pri dobrzdovani do krizovatky a pri offroade (raz za uhorsky rok), alebo ked je na ceste nahrubo piesok strk a podobne, ked sa bojim ze predna by mi usla.
Pri zopar krizovkach co som mal, som VZDY dal zadne koleso do smyku. Pokial to vyslovene nemas v krvi a nacvicene ako reflex, tak proste v tom strese a rychlosti DAS zadok do smyku, neni nad tym kedy rozmyslat. Ale nikdy som kvoli tomu nepadol, ani nemam pocit zeby mi zablokovanie zadneho kolesa sposobilo v tej krizovej situacii nejaky problem navyse.


22.01.2015 22:20

Re: Brzdenie zadnou brzdou

Graf ohladom volby idealneho sklzu pre dosiahnutie maximalnej zaberovej sily (adhezie) gumy pre brzdenie/pridavanie pre 3 rozne sily posobiace na koleso zvrchu (3 rozne zataze).

Pozri obrázok


22.01.2015 22:43

Re: Brzdenie zadnou brzdou

to kilix:

"BKSL asi mas na mysli ABS, ktore asistuje pri brzdeni a nie kontrolu trakcie.
Pri pretazeni moze posobit na kolesa sila vacsia nez je gravitacna sila."

Myslim idealnu kontrolu trakcie t.j. nieco v tom zmysle ze ABS je nieco ako primitivny predchodca ktoreho pozostatky spadaju po novy typ TC :-)

Pri pretazeni posobit vacsia sila na koleso-gumu ale to dosiahnes len tym kratkodobym stlacenim tlmica pri doraz, pri zabacani alebo pri zvysujucom sa stupani do kopca ale tiez len kratkodobo.


22.01.2015 23:13

Re: Brzdenie zadnou brzdou

Pokial clovek brzdi v krizovke a nemusi ani trochu vybocit tak to asi taky problem nebude ked da zadne do blokacie a prednym dobrzdi plynulo. Moto sa udrzi v rovnovahe jemnou korekcou riadidiel a pohybom tela do stran.

Ked ale treba aj vybocit tak uz to bude asi problem ked bude zadne v blokacii.
Co som ja mal krizovky pri odbacani z dialnice na otocku tak jeden postup bol dobrzdit co najviac uplne v priamom smere a potom pred zvodidlami prudko zabocit uz pri pomalej rychlosti (zvodidla boli nastastie dost daleko pred brzdenim) a druhy bol aj brzdenie aj zabacanie naraz lebo by som to neubrzdil a preletel do zvodidiel pri Cerveniku, tam to bolo tesne, predne stopu 10 cm vlavo a letel by som isto cez obrubnik do zvodidiel :-~

A ja nedavam podvedome zadne do fleku aj hlavne preto lebo som sa X krat vysypal na bicykli ked som flekoval zadnym kolesom. Ked som v 12-tich okusil prednu brzdu hned som vedel cim budem prioritne brzdit v buducnosti. Na moto dlanou prudko strhnem plyn a hned zdrapim packu dvoma prstami a zaroven tlacim prekazku ocami pred sebou :-D


23.01.2015 1:13

Re: Brzdenie zadnou brzdou

zadná brzda je prevádzková ,predná iba pomocná ,odjakživa na každej motorke kedysi sa dokonca predná brzda odmontovávala , brzdenie zadnou pritláča celú motorku o cestu preto neexistuje aby sa ktorákoľvek motorka pri brzdení zadnou postavila na predné a odľahčila zadok , všetky motorky majú tažisko v strede ani jedna ho nemá vpredu alebo vzadu pretože motor je v ráme a pred rámom je predná vidlica a za rámom zadná kyvka , to , že sa pri brzdení prednou stavia na predné nie je ťažiskom ale sklonom vidlice voči ceste chopper s predkopnutou vidlou nikdy na predné nepostavíte
kto sa nevie voziť na bicykli by na motorku vôbec nemal sadať :-D
ja brzdím hlavne motorom lebo dobrý motorkár nieje ten čo jazdí rýchlo ale ten čo jazdí dlhšie :-P

Dôvod úpravy: preklep

Upravené 1 krát. Naposledy upravil pirates (23.01.2015 1:15)


23.01.2015 2:18

Re: Brzdenie zadnou brzdou

Stowasser
 Turista 

Ikona

Re: pirates: prepac, ale nesuhlasim.
Ak jazdis na bicykli tak vies, ze bez prednej brzdy by si si vela nezajazdil. Praveze zadna brzda je co sa tyka efektivity brzdenia doplnkova, pouziva sa viac ako pomocna brzda a na "zastabilizovanie".

Tazisko roznych motoriek je na roznom mieste, malokedy je presne v strede. Prave tebou spominany easy rider chopper ma tazisko viac vzadu, nalozene cestovne enduro ho ma zase niekde inde.

Suhlasim, ze dobry motorkar je ten co jazdi dlhsie, tiez suhlasim, ze pri pohodovom jazdeni staci v 90% spomalit ubratim plynu, pripadne podradit, ale v beznej premavke sa tak jazdit neda, to by si clovek okamzite koledoval o pruser.


23.01.2015 2:42

Re: Brzdenie zadnou brzdou

Mishko
 Skútrista 

Ikona

Re: pirates: "...brzdenie zadnou pritláča celú motorku o cestu..."

Pirates neviem co pritlaca tvoju motorku o cestu ale ostatne motorky maju pri prudkom brzdeni skor tendenciu odlahcit zadne koleso a tym padom aj znizovat brzdny ucinok zadnej brzdy, co pri absencii ABS casto vedie ku smyku. Stowasser ma pravdu a ak naozaj povazujes prednu brzdu iba za "pomocnu" tak ti zelam velmi vela stastia na ceste, mozno ho raz budes sakramentsky potrebovat ;-)


23.01.2015 6:54

Re: Brzdenie zadnou brzdou

kralik
 Jogurťák 

Ikona

Pirates velmi divna uvaha! Mozno to ciastocne funguje na gold wingu ale na normalnej motorke nie. Viem o com hovorim par smykov v krizovke mam za sebou.
Moju motorku k zemi pritlaca akurat mojicg 115kg ale ani to jej nebrani odlahcit zadne kolo ze sa zadnej brzdy radsej ani nedotykam! Ver mi na nahacovi ani na sporte by si si so zadnou ani neskrtol a to hovorim o normalnej jazde podla predpisov! :-)

Inak nikdy som nepochopil ludi co si na bicykli odmontovavali prednu brzdu zo strachu ze sa rozbiju. Ved takuto motoriku nasa ruka zvlada v pohode ;-)


23.01.2015 8:12

Re: Brzdenie zadnou brzdou

datadive
 Kávičkár 

ja osobne, zadnu intenzivnejsie pouzivam iba ked idem dole z kopca (kotva) ... popr. ked blbnem


23.01.2015 9:03

Re: Brzdenie zadnou brzdou

PetoDL
 Turista 

Ikona

" Na moto dlanou prudko strhnem plyn a hned zdrapim packu dvoma prstami a zaroven tlacim prekazku ocami pred sebou " :-O to fakt?
potom je to s tebou oveľa horšie ako som si doteraz myslel a to už bolo aj predtým dosť na prd [zle]
chlape, však ty nevieš ani to kde sa máš pozerať, nie ešte ako jazdiť :-O
hlavne, že vieš ako sem vkladať tie svoje prid.bané grafy ...
karči to sem napísal úplne presne -kktiny !

Dôvod úpravy: lebo

Upravené 1 krát. Naposledy upravil PetoDL (23.01.2015 9:04)


23.01.2015 9:28

Re: Brzdenie zadnou brzdou

datadive
 Kávičkár 

na prekazku sa nikdy nepozrat !! vzdy sa pozerat na unikovu cestu ...
vola sa to fixacia na ciel ... to su zaklady

BKSL .. ked sa pojdes vozit .. napis ... aby som stihol varovat ludi, ze maju ostat doma a poslal echo do SHMU nech vydaju varovanie 3tieho stupna


23.01.2015 9:49

Re: Brzdenie zadnou brzdou

pirates - zatiaľ najrafinovanejší pokus o trolling [dobre] :-D :-D
a skočili ti na to piati ľudia :-D


23.01.2015 10:23

Re: Brzdenie zadnou brzdou

HoGo80
 Edvenčr 

Ikona

" Na moto dlanou prudko strhnem plyn a hned zdrapim packu dvoma prstami a zaroven tlacim prekazku ocami pred sebou "

Toto je ten bod, keď začnem ignorovať príspevky a Awia, na iných fórach som videl užitočné tlačítko, keď sa dá na osobu nastaviť, aby som jeho príspevky vôbec nevidel.

Kua, šak keď to prečíta druhý zelenáč, tak to ešte zoberie ako rozumnú radu a hneď je nás menej...


23.01.2015 11:01

Re: Brzdenie zadnou brzdou

demmoo
 Edvenčr 

Ikona

Za co, pane Bože, za co....?


Video: www.youtube.com/watch?v=0p7EdPXSsVU


23.01.2015 11:12

Re: Brzdenie zadnou brzdou

mateo123
 Turista 

Ikona

To niekedy radost citat niektore prispevky lebo zistujem ze ja vlastne vobec neviem jazdit na moto :-D :-D :-D fixovat sa na prekazku to je na nezaplatenie...

Upravené 1 krát. Naposledy upravil mateo123 (23.01.2015 11:15)


23.01.2015 11:23

Re: Brzdenie zadnou brzdou

janoval
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona


Pozri obrázok


23.01.2015 11:46

Re: Brzdenie zadnou brzdou

bacaono
Darca Krvi  Veteránista 

Ikona

HoGo80 keby tu také tlačítko bolo tak MR zomrie.
Pozri sa kolko tu je len na tohto cloveka-truhlíka reakcii odkedy tu dáva tie jeho "perly" a predstav si že by tu tie reakcie neboli. Koľko by tu zostalo príspevkov?


23.01.2015 12:04

Re: Brzdenie zadnou brzdou

meloking
 Kávičkár 

Ikona

dnes rano som siel okolo knihkupectva a kupil knihu 'Trenujeme na motocyklu kazdy den - pro pokrocile jezdce' (autor Bernt Spegiel) :-D

myslim, ze tomuto sa da verit:
Pozri obrázok

zistujem, ze som zasa az tak strasne netrieskal :-)

nechcel som si novu knihu hned znicit, takze ten scan nie je uplne dokonaly.


23.01.2015 12:07

Re: Brzdenie zadnou brzdou

Carlos
 Edvenčr 

Ikona

Bacaono: nesúhlasím s tebou. Myslím, že takýto idiot tomuto fóru skôr uškodí, lebo oveľa viac je takých, čo zúfalí mávnu rukou a radšej neprispievaju. Takí ako BKSL tu z toho robia variete a znižujú kvalitu celého fóra. Ešte väčší problém je, že je nezastaviteľný. Ani samocistiaca schopnosť tohota fóra nevie zastaviť príval jeho sprostostí a zasiera už pomaly každú tému. To ľudí odrádza, lebo debata nie je na úrovni. Keby tu taký chmuľo nebol, možno je tu oveľa.viac príspevkov. Lenže ľudia radšej mávnu rukou a nepíšu...

Dôvod úpravy:

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Carlos (23.01.2015 12:08)


23.01.2015 12:26

Re: Brzdenie zadnou brzdou

bacaono
Darca Krvi  Veteránista 

Ikona

Karol tu zase nesúhlasím ja. Ty si ešte nepochopil že varieté je predsa už dávno prvotný a najhlavnejší účel tohto fóra. Vždy bude dôležitejší počet klikov, ako kvalita informácií. A to takýto ľudia bez sebareflexie a akéhokoľvek reálneho úsudku presne zaručujú. Musíš sa zmieriť s tým, že sa sem pôjdeš už len pobaviť na drístoch. Ak tento človek nieje niečí nasadený virtuálny výtvor, tak si môže MR gratulovať že ho má. Pozri sa na počet príspevkov v jeho diskusiách.


23.01.2015 12:41

Re: Brzdenie zadnou brzdou

PetoDL
 Turista 

Ikona

a ja stále nemôžem uveriť, že to pravda ... že to myslí vážne :-O
stále si vravím, že to je moc ... a on ma stále viac utvrdzuje v tom, že hej :-~
žeby mohol byť niekto až taký kkt? I-GRR
a to som si povedal v inej téme, že už na neho reagovať nebudem ... dávam sám sebe [zle] :-(


23.01.2015 13:06

Re: Brzdenie zadnou brzdou

aj ja si dávam teda [zle] [zle]
Už v téme o definíciách typov motoriek pri elektro debate som si vravel, že tento chrobák truhlík netuší nič o ničom, škoda sa s ním baviť.
Takýmto štýlom je každá téma zachvíľu offtopic a nemá žiadnu hodnotu. BKSL vs. celý svet v každej druhej téme.
Ozaj, ako bacaono vraví, je to varieté, nechodím sa sem nič dozvedieť, iba sa pobaviť na chujovinách a flamewaroch. Niečo ako komenty na youtube.
A keď sa chcem náhodou dačo dozvedieť v nových článkoch, tak zas gramatika mi dá po papuli.


23.01.2015 14:39

Re: Brzdenie zadnou brzdou

Chlapi nemusite to citat. Ja tiez v hlave hned ignorujem 90% z prispevkov a uzitocnych je pre mna len tych 10%. Ale aby som sa dopracoval k tym 10% tak musim precitat vsetky.

Je prevda ze vo vacsine pripadov sa da prekazke vyhnut a je treba sledovat iba unikovu cestu nakolko ide v tej chvili o tunelove videnie a treba sledovat hlavne to co chcem a nie to co nechem. V pripade ze sa ale prekazke uz neda vyhnut tak psychologicke "tlacenie ocami" je pre mna osobne najlepsia motivacia v tych par sekundach na to aby som zo seba a z moto dostal "maximum" a znizil rychlost narazu na minimum, najlepsie zastavil pred prekazkou bez narazu 8-)


23.01.2015 14:52

Re: Brzdenie zadnou brzdou

Carlos
 Edvenčr 

Ikona

Práve to je na tom to najsmutnejsie, že ignoruješ tých 90 percent.. Práve taký totálny začiatočník a zelenáč, čo o jazdení na motorke nevie zhola nič, by tu nemal mudrovať a mal by čítať práve to, čo mu tých 90 percent skúsených motorkárov píše...
Len ty tu radšej budeš v každej téme drístať, až sa nám tu všetkým robí špatne...


23.01.2015 15:05

Re: Brzdenie zadnou brzdou

PetoDL
 Turista 

Ikona

typické: [zle] prvé dva riadky ako tak k veci, aj keď z polovice blbosť a potom 4 riadky kktín o ničom v zmysle "všetci ste kkt, len ja som autobus "... :-D
sú dve možnosti: buď jazdiť vieš a robíš si z nás P, alebo nie ( čomu verím, lebo si drístov predvidol už moooooc ) a mudruješ nad tým, čo si nikdy ani len nemal šancu zažiť ... neviem sa rozhodnúť čo je horšie [zle]


23.01.2015 15:09

Re: Brzdenie zadnou brzdou

meloking s tebou suhlasim. Je to vidiet v tom mojom videu a tu je k tomu teoria. Ja som to predtym nejak nestudoval ale po tom co som sa vela najazdil bicyklom a hlavne dole kopcom a velmi rychlo, som sa naucil presne toto. Zadok blokovat a sustredit sa na to aby mi predok neusiel. Osobne si myslim, ze mi to velmi pomohlo ked mi do cesty vbehlo auto. Zadok bol smyk, predok si pamatam ze dva krat zapistala guma (ked zacala flekovat tak som autoamticky trocha povolil a zase stlacil) a potom sa ozvali endurove reflexy a masinu som capol o zem a odrazil sa do luftu co to dalo.. auto som cez kapotu preskocil a uz som sa len dokotrmelcoval k autu co stalo na kraji...
jedine co som vtedy teoreticky robil zle a co asi aj stale robim je fixacia na to co nechcem... Raz sa mi podarilo sa pozerat tam kam chcem ist, ale to bola skor nahoda.. Vyskocil som na bicykli do luftu, akurat, ze za korenom od ktoreho som sa odrazil bola zakruta a ja som letel dalej, resp. siel rychlejsie ako som predpokladal. Jedine co mi ostavalo v tej rychlosti bolo trafit sa presne medzi dva stromy, ktore boli rovno predomnou. Keby mam rajdy o 0.5cm sirsie, alebo keby idem o 0.5 cm viac vlavo ci v pravo tak mi strhne volant do strany a bohvie ako by som dopadol.. Nejak som to ale dal. Moc si nepamatam ako som brzdil, ale po zadnom bolo opat vidiet smyk a predok brzdil max....

Dôvod úpravy: tak. lebo preklep

Upravené 1 krát. Naposledy upravil ziskop (23.01.2015 15:11)


23.01.2015 15:18

Re: Brzdenie zadnou brzdou

to meloking:

Ono uplne zablokovanie zadneho kolesa nie je az taka hroza co s tyka straty brzdneho ucinku. Vychadza to podla merani na nejakych 30% oproti idealnemu sklzu.
T.j. pri idealnom brzdeni-sklze ti guma vytvori brzdnu silu napr. 100N a pri flekovani-blokacii len 70N co nie je az take hrozne.
Ale problem je ze bocna sila ktoru je schopna guma udrzat klesne pri plnej blokacii pod 10% z jej normalu t.j. stavu s nulovy sklzom. Takze ak na zadne koleso posobi aj bocna sila pocas blokacie-brzdenia tak staci len 1/10-na z maxima sily ktoru guma bezne udrzi na odtrhnutie zo stopy.


23.01.2015 15:34

Re: Brzdenie zadnou brzdou

Carlos
 Edvenčr 

Ikona

Ty ak sa hned niekde nezahlušíš, toto leto stopro schytáš od niekoho na búdku chlapče moj.. zamiešal si sa medzi motorkárov... A tí si zo seba pi.u robiť nenechajú.. (a v tom ti žiadny graf nepomôže...)


23.01.2015 15:46

Re: Brzdenie zadnou brzdou

demmoo
 Edvenčr 

Ikona

ty vole, to je kok...že nemusime to čitat...prosim ta Awia, sprav s tym už niečo, lebo prisáhámbohu tuto stranku už neotvorim...


23.01.2015 15:52

Re: Brzdenie zadnou brzdou

side
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Onoho času tu boli onakvejší experti na všetko, ale ty (BKSL) si extratrieda. Alebo, žeby len ďalší nový nick jedného z nich?

K téme. Zadnú používam len na križovatke pri pohýnaní. A niekedy si aj vypnem ABS aby som zamachroval pred Marienkami . 8-)


23.01.2015 16:04

Re: Brzdenie zadnou brzdou

Vulgarizmy, vyhrazanie. Co z toho mate fakt neviem :'(


23.01.2015 16:16

Re: Brzdenie zadnou brzdou

mirecSA
 Kávičkár 

Ikona

pekná diskusia ) .. ja len k pôvodnej otázke: keď som mal 18 tak na 50ccm Simsone skútri som brzdil len zadnou, lebo to stačilo a šmyk zadného sa mi zdal lepší ako šmyk predného kolesa. Teraz mám 110kg a 600ku tak som začal brzdiť prednou, kým som nezistil že keď stúpim na zadnú tak brzdí aj predná. Takže pri bežnom dobrzdení na križovatke a podobne mi stačí kombinovaný účinok zadnej ... a v krízových situáciách stlačím aj prednú a výnimočne reaguje aj ABS.


23.01.2015 16:19

Re: Brzdenie zadnou brzdou

stupi
 Kávičkár 

Ved to cloveka ani nebavi citat tieto teoreticke blbosti a grafy ktore tu pridava. Aj napriek tomu, ze ovlada dostatok teorie uz stihol mat 2 krizove situacie.


23.01.2015 16:23

Re: Brzdenie zadnou brzdou

Malossi
 Jogurťák 

Ikona

ja brzdím nohami 8-) :-D


23.01.2015 16:44

Re: Brzdenie zadnou brzdou

Stadovitost cloveka nuti sa ho zgrupovat do stada a utvrdzovat si svoje ego je najlepsie tak, ze si stado najde baranka a je jedno, co baranok povie, treba trhat. Ved my sme machri, ved je nas vela.

A co ja zle na vete " Na moto dlanou prudko strhnem plyn a hned zdrapim packu dvoma prstami a zaroven tlacim prekazku ocami pred sebou " a je tam smajlik, treba poriadne pozriet.
Kazdy ma svoj styl jazdenia, tak povedzte aj vy svoje skusenosti, pripadne upozornite na zle navyky (z vasho pohladu), pretoze vsetko ostatne je zasieranie vlakna nadavkami. A potom, ak to Awia vycisti, nech ma vlakno vypovednu hodnotu k teme, tak tu bude revolucia, vsak?

Ale asi sa je lepsie pobit jak pouvazovat nad tym, co BKSL pise. Nesledujem sice jeho "karieru" na MR a uz vobec nie v inych vlaknach, ale ak ma zle meno, neznamena to, ze je uplne mimo.


Ked stalacis brzdu na aute, brzdi to vpredu aj vzadu, len vzadu menej. Fyzika plati rovnako aj pre motorku...

Ked flekujes na krizovatke zadnou, daj este info, aku mas rychlost, aky bol asfalt a kolko sekund uz svietila cervena po oranzovej. Pomoze to spravit si obraz, ako je zadna brzda nebezpecna. Alebo daj vediet, ci na prechode boli pekne baby a ty si chcel trocha zapiskat, aby si ta vsimli.

Nejucinnejsie brzdenie je tzv. "limitna" situacia, kedy sa koleso este otaca, ale zvysenim sily brzdenia by uz nastal smyk. To si "zial" kazdy musi natrenovat na svojej motorke sam.

Ked nastane smyk, ucinnost brzdenia ide rapidne dole. (vid prispevok od BKSL). A tu je aj dolezite info, ze bocne drzanie stability ide az drasticky dole. To by mali vediet hlavne zaciatocnici, pretoze zafrajerovat pred babami zaflekovanim zadnou im moze sravit pekny trapas, ked ich zadne koleso predbehne.
Inak, viem, co je to mat zablokovane zadne koleso pri 120-tke... a potom lezat v priekope.

Zjednodusene povedane, brzdime trenim pneumatiky o vozovku. Potrebujeme co najvacsiu treciu silu. A ta je priamo zavisla od pritlacnej sily, sily, ktora tlaci na koleso/pneumatiku. A ta je zavisla okrem hmotnosti motorky (a jazdca...) aj od intenzity brzdenia. Brzdim "slabo", trecia sila je mensia, co nevadi, lebo ak brzdim "slabo", aj spomalovat chcem "slabo". Brzdim "silno", trecia sila narasta a aj spomalujem "silno".
Ucinnejsie brzdenie je vzdy prednou, lebo predne koleso sa zatazuje, zadne odlahcuje, ale pokial je zadne koleso stale na zemi, brzdi aj zadne, bez debat.

Horsie je zadnou flekovat, ako nebrzdit vobec, pretoze ak nebrzdim vobec, zadne koleso drzi bocnu stabilitu, ak flekujem, bocna stabilita "nie je".

Brzdit oboma, ale neflekovat. Takze treba skusenosti...


23.01.2015 16:47

Re: Brzdenie zadnou brzdou

stupi nie je to vsetko len teoria ale vela z toho je aj v praxi potvrdene meranim.
Mna zaujima technicky pohlad na vec a nie emocie.


23.01.2015 17:18

Re: Brzdenie zadnou brzdou

PetoDL
 Turista 

Ikona

satos: alebo si tú vetu nepochopil ty ( aj preto, že nečítaš iné vlákna? ) ;-) a si mimo, pretože tu si nikto baránka nenašiel, on sa predviedol a predvádzal sám :-D
ale sľubujem, že už na neho reagovať nebudem ... teda, sám sebe >:-)

Dôvod úpravy:

Upravené 1 krát. Naposledy upravil PetoDL (23.01.2015 17:19)


23.01.2015 17:25

Re: Brzdenie zadnou brzdou

janoval
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

satos: tak nejak podobne to vidim aj ja [dobre]


| 1 2 3 |


Pridať príspevok môže len registrovaný používateľ, člen Motoride Klubu.

PC verzia motoride.sk

© Copyright 2001-2024 Motoride.sk | ISSN 1336-6491 | info@motoride.sk | Podmienky poskytovania služieb. | RSS:
Obsah stránok MotoRide.sk je chránený autorským zákonom. Kopírovanie v akejkoľvek podobe bez súhlasu je nezákonné.
Počet návštevníkov Dnes: 188283 | Včera: 190964