Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

Prezeráte si mobilnú verziu motoride.sk.
Prepnúť na PC verziu.

Menu

Články | Videá | Tipy | Fórum | Kalendár | Inzercia

Pridaj aj ty článok o svojej motorke!

Jazda na velkom endure v terene - Diskusné fórum - Moto poradňa

Máte problém s Vaším strojom ? Skúste sa opýtať. Ostatní motorkári Vám možno budú vedieť poradiť.

Značky: Skúsenosti, Problém, Motor, Karburátor, Elektrika, Podvozok, Kolesá, Pneu, Brzdy, Olej, Administratíva.

Pravidlá správania sa na diskusnom fóre motoride.sk

Pridaj novú diskusiuJazda na velkom endure v terene - Diskusné fórum - Moto poradňa

OO Zruš sledovanie Pridaj nový príspevok 

Značky: Skúsenosti.

Predchádzajúce | 1 2 |

08.05.2010 19:02

Jazda na velkom endure v terene

demmoo
 Edvenčr 

Ikona

Cafte páni,
mohli by sme rozviest diskusiu a poradit si navzajom. Zacal som prednedavnom moju TDM-ku prehanat okrem asfaltu aj lahsim terenom. Nemam v tomto smere moc skusenosti,cize si rad necham poradit od Vas,ktori jazdite velke endura aj v terene. Mam na mysli motocykle turistickeho charakteru vaziace nad 200 kg (cize napr. GS,KTM,Super Tenere,Afrika,TA a podobne). Existuje nejaky "vzorec",ako spravne jazdit imo asfaltu? Bavme sa o lahkom terene,cize sotolinove cesty,prasne cesty,polnacky,travnate plochy a podobne,nemam na mysli teren,kde vam motorka zapadne po riditka do bahna >:-) .....
Zacnem debatu mozno par zakladnymi otazkami ako napr.: Kedy do stupaciek,kedy nie? aky prevodovy stupen,resp. ake otacky drzat? Akym technickym chybam sa v prvom rade vyhnut?

Ak mate co povedat k teme,rad si precitam akukolvek radu,ostatni prosim nepiste bludy ;-)

Este som zabudol,na TDm-ke uz mam padacie ramy a idem obuvat TKC-cka,cize motorka je v terenuschopnom stave :-)


08.05.2010 19:20

Re: Jazda na velkom endure v terene

AndyDL650
 Kávičkár 

Ikona

Cafte, to by zaujimalo aj mna, tiez som v poslednom case parkrat vybehol mimo asfalt, prezuval som totiz povodne gumy na Strome za Mitas E07 a to uz je aky-taky drapak, nenormalne sa zlepsilo chovanie masiny v lahkom terene :-) Jazdim trocha aj na horskom bicykli po lesnych cestach, tak nieco viem aj ztade, ale je to trocha ine... Tak piste, aby sme sa priucili ;-) Dik, cafte.


08.05.2010 19:21

Re: Jazda na velkom endure v terene

demmoo
 Edvenčr 

Ikona

jeezis teraz som si uvedomil,ze v mojom prvom prispevku som zabudol na Stroma,ospravedlnujem sa ;-)


08.05.2010 19:36

Re: Jazda na velkom endure v terene

Chlopi... nechcem sa vas dotknut, ale co cakate, ze vam niekto napise: "Jazdi sa na 3. prevodovom stupni pri otackach 4k"? :-) Tu vsetko zalezi od:
- motorky
- jazdca
- terenu
- stupania/klesania
- obutia
- pocasia
- velkosti obedu
- promile v krvi
...a dalsich XY veci :-) Proste jazdite tak, aby ste nikoho (ani seba) neohrozili a aby ste to niekde nepolozili. A ked sa chcete vyblaznit, tak presadnite na cross. ;-)


08.05.2010 19:38

Re: Jazda na velkom endure v terene

bodusTE410
 Geriatrik 

Ikona

V prvom rade su dolezite pneu.Samozrejme aj na slickoch sa da ist polnacka,ale trava a lahke blatko ti moze sposobit nemale problemy.Nejde len o adheziu pri rozjazde,ale aj pri brzdeni,co je hadam este dolezitejsie. Co sa tyka prevodoveho stupna,tak v zasade plati,ze by mala motorka zareagovat na pootocenie plynom a pri tom by sa nemala ani zakuckat ale ani sa tocit v hornom poli otacok. Ja na Tenere jazdim prevazne za 2. Jazdu v stupackach ti musi umoznit hlavne motorka a jej ergonomia. Ja osobne jazdim v stupackach dost,pretoze riadim motorku nie len rukami,ale aj celym telom prenasanim vahy tak ako to prave potrebujem.Niekedy je lepsie radsej sediet,mat obe nohy dole zo stupaciek a ako sa vravi krokovat,./pomaha najma v blativom,smyklavom terene/Musim priznat,ze vsetky osobne skusenosti mam so zavodneho countrycross a enduro jazdenia z minulosti na ostrych motorkach.


08.05.2010 19:38

Re: Jazda na velkom endure v terene

demmoo
 Edvenčr 

Ikona

mizero: nie,otazka ohladom otacok bola myslena tak,ze napriklad dnes,ked som bol jazdit,nevedel som celkom presne,ci mam prechadzat prekazky (vacsie mlaky,jamy,...) radsej na vyssom stupni a pri malych otackach,alebo radej zaradeny nizsi stupen a vysoke otacky...co je rozumnejsie....o to mi islo...


08.05.2010 19:39

Re: Jazda na velkom endure v terene

bodusTE410
 Geriatrik 

Ikona

mizero [dobre]


08.05.2010 19:52

Re: Jazda na velkom endure v terene

demmoo: Ja ta chapem.. ale pozri sa co napisal bodusTE410 - v podstate rozviedol to, co som "zhrnul" ja. Je tazko radit, kedze pri kazdej ceste, pri kazdom prejazde (ci pri kazdej jame) plati nieco ine a ide hlavne o to, ako zareagujes, kolko mas uz jam prejdutych a hlavne, ako poznas svoju moto.


08.05.2010 19:56

Re: Jazda na velkom endure v terene

demmoo
 Edvenčr 

Ikona

jasna vec,viem,ze mi nikto nepovie uplne presne,kedy a ako zareagovat atd.....chcem len vediet,ci neexistuje nejaky kvazy "vzorec",nieco,co je vseobecne platne v podstate pre kazdu situaciu,jednoducho nieco,co sa musi vzdy dodrzat v ramci jazdenia off....cela tema ma napadla v suvislosti s tym,ze sa taketo jazdenie zacina rozmahat (vid Sand rally,vid MECH a podobne akcie) a je mozno dost,ludi,ktori by aj radi jazdili,len sa boja resp. nevedia ako na to... ;-)


08.05.2010 21:02

Re: Jazda na velkom endure v terene

hrac
 Edvenčr 

Ikona

demmoo daj si prednu vidlu z XTZ 750 myslím že priemer trubky je rovnaký takže ti bude pasovať na okuliare >:-)


08.05.2010 23:22

Re: Jazda na velkom endure v terene

rp76
 Kávičkár 

Ikona

jazdim obcas teren na banditovi 1250, ked sa chcem dostat na chatu.. :-D To je asi take enduro ako tvoje TDM. ;-) A moja rada je: Hlavne s tym nejebni ked si sam, lebo mas problem. ;-)


08.05.2010 23:26

Re: Jazda na velkom endure v terene

prasek
 Kávičkár 

rp76: Vyjadruj sa slušne. Sme na slušnom fóre. ;-)


08.05.2010 23:28

Re: Jazda na velkom endure v terene

rp76
 Kávičkár 

Ikona

psssst


09.05.2010 0:00

Re: Jazda na velkom endure v terene

Nathan
 Edvenčr 

www.enduroskola.cz/

Spravili aj DVD


09.05.2010 0:39

Re: Jazda na velkom endure v terene

wiese
 Turista 

Ikona

demmo kup radsej riadnie enduro ,z tdm-ky neurobis nikdy africu alebo teneru,ale inac si to opadakoval riadne :-D .


09.05.2010 10:04

Re: Jazda na velkom endure v terene

demmoo
 Edvenčr 

Ikona

opadakovane je to dost,este pridu tie spominane TKC-cka a verim,ze to nejaky ten lakhy off zvladne ;-)

A najblizsi rok nemienim menit,aj ked by sa zislo nieco viac enduro...ale nasetrim trochen este a idem do GS-a....


09.05.2010 10:55

Re: Jazda na velkom endure v terene

superflanker
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

Veľa vecí robí človek spontánne, podľa toho ako v danom momente cíti správanie mašiny /to na margo otázok typu - kedy do stupačiek/. Že viem jazdiť terén si netrúfnem povedať, tak ako si netrúfnem dať na papier nejaký jazdecký manuál. Jednoducho treba skúšať, skúšať a ešte raz skúšať. Ak máš pre takú jazdu cit, prídeš na to aj sám. Taká skúsenosť je na nezaplatenie. Samoška pri skúšaní treba rátať s pádmi.


09.05.2010 12:30

Re: Jazda na velkom endure v terene

Angelsk
 Kávičkár 

Ikona

demmoo - ťažké enduro je na polnú cestu a nie do bahna a veľkého terénu, keď ti to padne v bahne a budeš sám tak ju tam môžeš nechať nemáš šancu to zdvihnúť, sčítaj si váhu mašiny a nalepeného bahna, ak máš ťažšiu motorku a štvortakt musíš ju poznať čo ti vytiahne dvojtakt ti dá okamžitý výkon, ale štvortakt trochu uvažuje čo to od neho chceš, tak aby si sa nezasekol v kopci, preto ako by povedal Lenin skúšať to skúšať to skúšať to a nikdy nechoď sám. Ozaj čo sa týka GS to nie je do veľkého terénu vôbec.


09.05.2010 13:49

Re: Jazda na velkom endure v terene

demmoo
 Edvenčr 

Ikona

na nechcem jazdit velky teren...teda nie nejaky brutalny proste...iba take nieco,ako bolo na Sand rally pripadne nejaky odvar z MECH-u.....A motorku si sam zdvihnem...vo velkom blate som to este neskusal,ale v blae po clenky som ju zdvihol uz ;-)

A GS-o je proste mastodont,ktory sa podla mna "prevali" kazdou prekazkou :-D


09.05.2010 13:58

Re: Jazda na velkom endure v terene

sano7891
 Edvenčr 

Ikona

a co tak nejaky offroad vyjazd tazke cestovne endura 8-)


09.05.2010 14:16

Re: Jazda na velkom endure v terene

Angelsk
 Kávičkár 

Ikona

Jediné veľké endurá do terénu sú podľa mňa africana, super teneré a ktm adventure, inak k tej GS nikdy ti kardan neodpruží to čo reťaz a už keď niečo s kardanom tak novú super teneré nie je to boxter čo je obrovská výhoda v blate >:-)


09.05.2010 14:57

Re: Jazda na velkom endure v terene

Dottore
 Kávičkár 

Ikona

demmoo: zabudol si este na jeden "off road" special a to je Triumph Tiger ale to len zartujem, inak TA tam zase nepatri lebo nema 200 kg, Africa twin tiez neviem ... ale to len tak pre srandu

Iste sa tu najdu ini borci, co na takychto masinach prejdu vsetko, ale napisem o sebe.
1. Gumy: Asi 95% prejdem po ceste, a preto sa mi neoplatia gumy, ktore su vhodne aj to terenu (existuju sice kvazi enduro gumy ako napr. Metzeler Tourance myslim, ale mne sa zdali v terene rovnake ako klasicke cestovne takze naprd.)
2. Ked uz mimo asfaltu tak jazdim iba na cestach (to je uz jedno ci pre LKT-cka alebo traktory) ale vzdy cestach, sam totiz nemam rad motorkarov prehanajucich sa v lese alebo po lukach, ale hlavne kvoli tomu, ze dobre vidim na teren- v trave sa vselico skryje
3. V pripade potreby spustam gumy zhruba na polovicu - ich grip je potom uplne inde (lepsi) ale po navrate na cestu ich treba zase dofukat niekde na pumpe a to sa mi vacsinou nechce.
4.Do stupaciek chodim (kvoli vlastnej pohodlnosti) iba pri malych rychlostiach kedy treba dodrzat velmi uzku stopu (napr. medzi dvomi obrovskymi bahniskami, alebo ked ides vo vyjazdenej kolaji), inak stale v sedle, v zakrutach pri vyssej rychlosti vysuvam nohu do zakruty motokrosovo dopredu kvoli moznemu odpichnutiu, ale aj kvoli presunu taziska, kedze v terene sa motorka nemoze naklanat ako na ceste
5.Na technickejsej casti jazdim iba na 1 s preklzujucou spojkou (kedze 1 rychlost je velmi dlha a tym padom nevhodna do terenu). 1 preto, lebo je dostatocne silna pri niszich otackach ked je sem tam potreba sa motorom "vytiahnut z balansu". Nizke otacky aj kvoli tomu, ze chladic nie je robeny na takyto rezim jazdenia. Inde jazdim na 2 ale nie viac, lebo pri vyssej rychlosti uz nestiham sledovat teren.

Inak objektivne povedane, co som presiel na Tigri by presli ludia asi aj na R1, ale zase Tiger nie je neviemaky offroad. Ale myslim ze niekde v Novom Meste bol chalan, co si zvacsil chladic, znizil stupacky a zvysil riadidla a chodi vyslovene tereny, len neviem ci je na motoride. Ak zorganizujeme nejaky vyjazd (s povolenim do lesa) pre tieto velke motorky tak by som sa pridal pre tu srandu, ale inak je podla mna zbytocne katovat take pekne stroje v terene (nemyslim samozrejme upravene specialy ako ma napr. ten chalan co s KTM chodi jazdit do puste ten samozrejme kope inu ligu). Moj nazor je, ze akakolvek motorka prejde hocikde, otazka je len ci sa to niekomu chce.


09.05.2010 17:50

Re: Jazda na velkom endure v terene

janoval
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

mna napadla este jedna snad dolezita vec: vyhybaj sa mlakam ak to je mozne. Take 2 vacsie mlaky a mas retaz bez oleja a ked ju tak potrapis dlhsie tak sa rychlo vytaha a znici.
A obzvast v zimnych mesiacoh sa treba vyhybat mlakam. 2x som som sa vyvalal v mlake, koli tomu, ze z vrchu mlaka sice vyzera roztopena od slnka, ale na dne bol este lad.


09.05.2010 20:12

Re: Jazda na velkom endure v terene

rotu
 Kávičkár 

Ked som chcel kupit V-stroma tak som narazil aj na cesku stranku www.vstrom.cz. Mam pocit, ze som sa tam docital, ze organizuju enduro skolu a to ja asi to najlepsie pre zacinajuceho "enduraka" skola bola urcena pre moto typu V-strom takze ziadne ostre endura. Ked si k mojej masine dokupim nieco terennejsie tak sa no to urcite dam. Cheers.


09.05.2010 20:40

Re: Jazda na velkom endure v terene

demmoo
 Edvenčr 

Ikona

Ano,za taky lahsi vyjazd by som bol,pokial vam nebude vadit,ze budem zdrzovat,kedze nemam moc skusenosti :-~


10.05.2010 17:10

Re: Jazda na velkom endure v terene

demmoo
 Edvenčr 

Ikona

dnes som bol opät nieco pojazdit...je to super,len na tych cestnych gumach to este nie je ono,nemam istotu...uz sa tesim na TKC-cka


11.05.2010 8:47

Re: Jazda na velkom endure v terene

marek750
 Kávičkár 

Ikona

TDMka má o dosť vyššie zdvihy ako cestné motorky , len to malé predné koleso je najväčšie mínus.
Vyhýbaj sa blatu a strmým stúpaniam a užiješ si aj trocha off roadu ;-)


11.05.2010 11:18

Re: Jazda na velkom endure v terene

demmoo
 Edvenčr 

Ikona

dobre páni a čo tak nejaky spolocny vyjazd tohoto charakteru?


11.05.2010 11:55

Re: Jazda na velkom endure v terene

zmizik
Darca Krvi  Turista 

Ikona

Mam sice mizive skusenosti, ale jedno uz viem nadosmrti - zadne kolo musi byt vzdy v zabere!!! A nie ostat stat v jame a potom cakat na drbnutie >:-)


11.05.2010 15:28

Re: Jazda na velkom endure v terene

Trojan
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Viem, že moja "moto" asi nedisponuje takým výkonom aký by som v teréne potreboval, ale viem sa zhruba vyjadriť čo je potrebné na jazdu takéhoto druhu. Je to o inštinkte a spontánnych reakciách. Samozrejme, nie každý to vie/musí to mať aj v krvi/dá sa to aj naučiť. :-)

Nato nieje žiadny návod, to nieje model lietadla, nemáš k tomu presný návod a off sa dá jazdiť na čomkoľvek okrem SS lebo tam by ti asi zadný tlmič prerazil ritný otvor :-)

Toľko k môjmu názoru, dúfam, že som týmto nikoho neurazil ako to býva zvykom. :-)

Upravené 2 krát. Naposledy upravil Trojan (11.05.2010 15:31)


26.06.2010 13:35

Re: Jazda na velkom endure v terene

buxino
 Edvenčr 

Ikona

Dal by som aj ja off-road vyjazd niekde na zahori. Hlavne, ak ma nikto tip na zaujimavu lokalitu a teren


26.06.2010 13:37

Re: Jazda na velkom endure v terene

wiese
 Turista 

Ikona

tdm nieje enduro :-D


26.06.2010 14:08

Re: Jazda na velkom endure v terene

Keď sa to už oživilo, demmoo, oponentúra sa hlási >:-)

"A GS-ko je mastodont..." (09.05.2010, 13:49)

Tak len pre srandu, TDM s náplňami 230 kg, R 1200GS s náplňami 229 kg - a parametre pre terén omnoho lepšie, ako u TDM... Je to proste enduro, aké TDM nikdy nebude ;-)


26.06.2010 14:11

Re: Jazda na velkom endure v terene

trucktor
 Turista 

Ikona

cafte, posuvate debatu, niekam inam, Demmo mal zrejme na myli, vybehnut niekam kde sa to neda nazvat "cesta" ani "off-road", na lazy, chalupu,skratku k priehrade,za ovcami na salaš....
nezabudni,ze ked je spara,rychlo to zohrejes, prutsom stupani sa ti to raz-dva zvrtne, dolu zas predok tak tiez, ked ides do stupaciek, menej citlivo korigujes rajdy, a hrozba padu je večšia,i ked relativ malych rychlostiach, ale uzit si, to je super


26.06.2010 21:24

Re: Jazda na velkom endure v terene

sushi7474
 Edvenčr 

Ikona

Tak sa teda chlapi dohodnime a dajme spolocny vyjazd!

Vcera som co-to pojazdil okolo starej cesty Zohor - Devinska Nova Ves (cast BA), pozdlz Moravy. Lesne cesty (ale tam, kde jazdia auta), rozbite asfaltky atd. Fakt super...

Inak, dnes som moto prvykrat polozil (len dietne do travy), lebo som neodhadol pomer grip Metzeler Tourance (prilis maly) a smyklavost travy (prilis velka) :-)

Pekne som sa natrapil, aby som ju zase dal hore (a to ma len cca 210 kil vratane benzinu).

Dajte vediet
R.


26.06.2010 21:27

Re: Jazda na velkom endure v terene

marek750
 Kávičkár 

Ikona

papiboy nie každý má najnovší =najľahší model GS. Vždy to boli štvrť tony ťažké "mastodonty" ;-)


26.06.2010 22:12

Re: Jazda na velkom endure v terene

TDM v teréne = celé zle
superflanker: existujú nejaké pravidlá kedy v stupačkách a kedy nie, vštko záleží aj od konktrétneho štýlu jazdca. Niektorí stoja skoro furt a niektorí sú sedaví.


26.06.2010 22:36

Re: Jazda na velkom endure v terene

marek750, veď hej, ale aj tak je to viac enduro, ako TDM. Na nejaký Dakar by si ktorú z tých dvoch vybral?

Ale trucktor má pravdu, sme trochu odbočili ;-)


26.06.2010 22:46

Re: Jazda na velkom endure v terene

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

ja sedim iba vtedy, ked nevladzem. Inak je vzdy lepsie stat, mas nizsie tazisko, drzis motorku nohami, lepsie reagues telom na problemy, mas vacsi prehlad o ceste...vyhrava ten, kto stoji, imho.

PS: vsetko, co prejde KTM adventure, africa twin a pod.y prejde aj GS. Zalezi iba od vodica a pneu, od nicoho ineho.


26.06.2010 22:47

Re: Jazda na velkom endure v terene

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

PS: sedim este vtedy, ak sa zakruta da prejst motocross stylom (s nohou dopredu)


27.06.2010 17:41

Re: Jazda na velkom endure v terene

trucktor
 Turista 

Ikona

nepolozit moto moze iba ten kto ju ma stale v garazi, tzv "kurva" pady, ked sa takmer pri stojatom stroji skratka neudrzi rovnovaha, su bezne,bez vecsich nasledkou, zatial mam Africou len take, ked uz citim ze neudrzim, tak radsej odskocim, pritlacit nohu je horsie ako odrety lak, ci zrkdlo, "bez" nohy ju nepostavis, aj to sa da nacvicit, zvihat ju "zadkom", cize postavit sa chrbtom knej, tak vyvinies vecsiu silu,
:-((((((


27.06.2010 17:47

Re: Jazda na velkom endure v terene

trucktor
 Turista 

Ikona

a vadite sa tu ako detska, co enduro je, co nie :-D , kamoska bola s Banditom hore na Cachtickom hrade, tak aj to je endore, ked tam vysla a basta, :-D , myslienkou je tu nieco ine


17.05.2011 13:54

Re: Jazda na velkom endure v terene

egresisko
 Turista 

Ikona

Ahoj no ako urobili ste nejaky vyjazd cestovnych endur ja mam teraz noveho TA a jazdim s nim vsetko, mam dlhorocne skusenosti z bicyklom v terene a to mi trosku dopomaha, ale dnes mi TA drbol do mlaky a bahna a som ho asi 30min vytahoval a myslel si ze ho uz von nedostanem :-)

A tak ze sa vas tu spytam ci mate nejaky grif na vytahovanie tazkej moto z bahna? Moj TA ma nejakych 219kg+ zadny hlinikovy kufor a padaky, tak asi 250kg :-)

Som skujsal z predu z vrchu z boku.... z bahna nakoniec sa mi u podarilo poposuvat mimo bahna a zdvyhnut... ale ufff

Dik Vlado


17.05.2011 14:08

Re: Jazda na velkom endure v terene

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

1. nepadat
2. nejazdit sam
3. tahat po zemi.

poradil si si sam a dobre.

Kam chodis jazdit?


17.05.2011 14:14

Re: Jazda na velkom endure v terene

egresisko
 Turista 

Ikona

Ahoj Matus
Byvam teraz v Rajke tak lietam povide dunaja, okolie mosonskeho dunaja, okolite dediny :-), minuly tyzden som bol v Martine a tam som behal nad jasenskou dolinou atd.... no ja sa hlavne stale ucim, predtym som mal CBFku a sices om aj s nou chodil po lese, ale to bolo extremne utrpenie.

Ak by si niekdy chcel mozme niekam spolu, aspon by soms a nieco naucil.... zatial som taky slimaci jazdec :D


17.05.2011 14:19

Re: Jazda na velkom endure v terene

freebiker
 Kávičkár 

Ikona

tak keby sa tu nieco zomlelo isiel by som sa zadrbat sameho ma to tak netaha ...... :-(


17.05.2011 17:26

Re: Jazda na velkom endure v terene

edott
 Edvenčr 

Ikona

napr. ked ideš po rozmočenej blatovej ceste tak sa nesnaž íst po stredovom hrebeni ani sa tam nesnaž vyliest, ani sa tam aj tak poriadne nedostaneš a hned si každým kolesom inde, chod po kolaji aj ked je tam kopu vody, nesnaž sa íst ani krajom tej vody lebo určite padneš, pri okrajoch to stúpa pod vodou, musíš sa držat čo najhlbšie. ked chceš pri tom stáť, musíš byt nachystaný stále mikat ručkami ako v piesku aby si sa udržal v najhlbšim mieste, ked ti to začne vyliezat zo stopi na mokré kolaje tak ideš určite dole. ked sedíš tak sa odrážaš nohami od okrajov. nezastavuj zadným kolesom pred hrbom ked chceš zastavit ale zastav až ked koleso nanho vileze inak sa nemusíš rozbehnút, predným cítič čo si prešiel. ked je moc blata pod vodu zastav tam kde je jajpevnejšie nie najmekšie :-))) niečo taketo si chcel počut?


17.05.2011 18:13

Re: Jazda na velkom endure v terene

demmoo
 Edvenčr 

Ikona

asi univezralna rada, jeb tomu plny kotol, inak ides k zemi...mam pocit ze v terene jazdim iba dvoma sposobmi a to bud plny kotol alebo brzdenie...Dost som sa za poslednu dobu v terene naucil a stale je veeela vela veci, ktore neviem, resp. na ktore mam v hlave blok...ale kludne by som sa niekam isiel previezt...chalani, co chcete jazdit sledujte temu Enduro Offroad Bratislava a okolie...


17.05.2011 23:08

Re: Jazda na velkom endure v terene

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

plny kotol? :-~
na par konovej motorke mozno. Na 100k som nedaval plny kotol ani v piesku. Nebolo treba.
Urcite je spravne ist takmer vzdy v zabere a ostry plyn vela problemov vyriesi, a vo vela situaciach je rychlejsia jazda istejsia ako pomalsia, ale bohuzial uz som videl plny kotol a strom a nedopadlo to dobre.

Takze opatrne.

to eddott napisal pekne - s blatom je to tak, ze ta najhorsie vyzerajuca stopa byva ta najlepsia :-)


18.05.2011 7:17

Re: Jazda na velkom endure v terene

demmoo
 Edvenčr 

Ikona

matus: OK, slova plny kotol ber s rezervou, je jasne,ze nebude nikto drzat plyn na maxime, myslel som to tak, ako pises...jednoducho v zábere, pod plynom, proste kotol...


18.05.2011 7:32

Re: Jazda na velkom endure v terene

superflanker
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

demmoo:je to individualne pripad od pripadu, situacia od situacie. Niekedy ta "plny kotol" vytiahne zo sraciek aj bez toho aby si sa k tomu nejak inak pricinil. Masina potiahne, ty vejes ako handra ale nakoniec si to zdolal. Inokedy ta plny kotol smarí nas strom /tak ako pise matus/, alebo urobis "sviecku" /na to bol expert sorge/. Ten kazdy druhy vyjazd nasmeroval predne koleso panu Bohu do okien a bolo jedno ci je na polnej ceste alebo lesnom chodniku. :-D Takze niekedy sa oplati ist pomaly a technicky.
Ako pisem, zalezi od konkretnej situacie...


18.05.2011 8:39

Re: Jazda na velkom endure v terene

ja som ktm 690 e predal preto lebo na tazsom endure sa teren sice ist da, aj cokolvek prejst, ale neda sa ist agresivne pod gasom s odlahcenym predkom, tak ako na terenkoze. Proste ked som 3ojke zadal, isla nejakych klido 50-60aj 80, kde bol prehlad na polnacke aj 4ecka 100-120 ale ked som chytil hrbak tak som mal co robit aby ma nevykopla, alebo ked dosol nejaky sliz tak top lahko zalyzovalo a cim tazsia motorka tym tazsia korekcia rozhadzaneho predku. Na kroske uz do hory moc nechodim, lebo pekny gas sa da ist iba na kolecku, v hore ked ti na vytocenej 4 alebo 5 vybehne, dzip, turista, bajk. tragac, tak je to dost tazko v riti, preto tam idem radsej na bicykli, kukam stavim s ana pivo a tak. Pozri moj clanok ktm vs rmz, tam nieco je o jazde pouvadzane.

superflanker: minule som sa dobre v tn povozil vzadu na tej kantrovej drahe na zltej potvorke,vzdy 5 koelciek na mx a 4 na cc vzadu. Takto 3 x a bol som dost aj narobeny :-)

Upravené 1 krát. Naposledy upravil bedna (18.05.2011 8:42)


18.05.2011 8:58

Re: Jazda na velkom endure v terene

v sobotu by som sol, dondzi.


18.05.2011 9:01

Re: Jazda na velkom endure v terene

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

bedna> tak o tom sa polemizovat neda. A to 690 nie je ani zdaleka tazke enduro, ved to je lahka motorecka.
2 tyzdne dozadu som bol jazdit s chalanmi na tazkych endurach dost narocnu trasu (na tazke endura). Ja som isiel na exc. Tam kde sa ostatni trapili som isiel s prstom v nose a pozoroval som prirodu. A ta bezstarostnost...
Ale o tom to je, ze narocnu trat da na malom endure/crosse "kazdy" bez namahy, ale na tak tazkej motorke je to svojim sposobom umenie.

A navyse, male enduro ta nedovezie k horam vzdialenym 1.000km aj s batozinou.

Kazde ma nieco do seba.


18.05.2011 9:09

Re: Jazda na velkom endure v terene

matus: suhlas. Ale zasa su trate kde aj na krose v tempe ides zahynut :-) avvvvottttomm ttto je :-) Ak by som chcel jazdit hory, kupim rmx450 na znacke aby bol aj presun mozny a tazke enduro ma mozno raz caka miesto copra :-) Inak mam tazke endura/ale poctive. napr 660 tenetere/ velmi rad, lebo skutocne sa s nimi da prejst vselico. Pekny priklad je trat v trencine ta zadna cc. Prejdes poho aj na tazkom endure, ale na kroske si to o dost viac uzijes, su tam useky na zalozene 3 a 4 do debility :-) exc ma vyborne pruzenie, kdezto 690 enduro je nenormalne tvrda motorka. yamahu tak nerozhadze tvrda prekazka, ale zasa liha na brucho casto, ze skrkas krytom.

Upravené 1 krát. Naposledy upravil bedna (18.05.2011 9:14)


18.05.2011 9:49

Re: Jazda na velkom endure v terene

superflanker
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

V sobotu budes v TN? Akurat som rozmyslal, ze by som tam mal zase zavitat... je to na velke endurka ako stvorene...
Ak nebudem mat navstevu tak pojdem troska pobehat.


18.05.2011 9:54

Re: Jazda na velkom endure v terene

budem, dlho som ta nevidel, rad pridem. uvidis aky krasny zvuk ma ladacik dvr :-)


18.05.2011 16:44

Re: Jazda na velkom endure v terene

tarp
 Bahniak 

Ikona

Jedna Super stránka na tvoje otázky DEMMO: www.offroad-lm.szm.com/technika/akonejazdit...

Určite prečítať všetko ! :-)


18.05.2011 17:00

Re: Jazda na velkom endure v terene

demmoo
 Edvenčr 

Ikona

tarp: [dobre]


18.05.2011 17:58

Re: Jazda na velkom endure v terene

tarp
 Bahniak 

Ikona

[dobre] Ale ruky bozkávaj tím čo to napísali :-D


18.05.2011 18:25

Re: Jazda na velkom endure v terene

egresisko
 Turista 

Ikona

Pani
Vdaka za rady tiez som sa tu kopec novych veci dozvedel, idem mrknut tu stranku :-)

Inak ani som nevedel ze treba ist cez mlaku stredom vzdy sa snazim ist co najviacej po okraji :-)

Este otazku ty co mate velke dusove stroje TA, strom, BMW...... ake gumy su najlepsie aj cesta aj teren....

Ja sa len ucim ale aj pod ten kopec sa nejak musim doviest a ked je kopec 1000- 1500km aby som to aj nejak presiel?


18.05.2011 20:27

Re: Jazda na velkom endure v terene

demmoo
 Edvenčr 

Ikona

atuh: pouzivam Conti TKC 80, na asfalte paráda, po stupačky a v suchom teréne tiež velmi dobre...mokry teren-nic moc,necistia sa poriadne...


18.05.2011 21:29

Re: Jazda na velkom endure v terene

egresisko
 Turista 

Ikona

demmoo Dik za radu a kolko Ti asi vydrzia? Pozrel som ich na webe vyzeraju celkom schopne :-) a su dusove? Lebo tie co som objail pise ze TL teda bezdusove a na TAcko musim davat dusove.

Upravené 1 krát. Naposledy upravil atuh (18.05.2011 21:31)


18.05.2011 21:33

Re: Jazda na velkom endure v terene

PetoDL
 Turista 

Ikona

atuh: mám bezdušové ... kde si to zobral?? :-O
rovnako aj strom, lc8 alebo varan ...


18.05.2011 21:42

Re: Jazda na velkom endure v terene

egresisko
 Turista 

Ikona

PetoDL:
No ja mam spajdlove kolesa a teraz mam dusove a setci mi hovotili ze dusove musia zostat koli kolesam... jedny mi hovorili ze to bude fucat a druhy ze to tam nesmie byt lebo by tie gumy poskodili kolesa, tak ja uz fakt neviem :-)


18.05.2011 21:46

Re: Jazda na velkom endure v terene

PetoDL
 Turista 

Ikona

ja mám tiež vypletané, ale na gs je to tak vymyslené, že to ide [dobre]


18.05.2011 21:49

Re: Jazda na velkom endure v terene

superflanker
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

demoo: TKC do terenu neodporucaj

Atuh: to neries, jednoducho das do bezdusovky dusu. Pozri si temy kde sa rozobera TKC vs. E09 budes v obraze

bedna: uvidim ako sa situacia vyvinie v piatok poobede a popripade ti brnknem.


18.05.2011 21:55

Re: Jazda na velkom endure v terene

superflanker
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

"lebo by tie gumy poskodili kolesa" :-O


18.05.2011 22:07

Re: Jazda na velkom endure v terene

egresisko
 Turista 

Ikona

superflanker
lol, teraz to po sebe citam :-) ze kolesa poskoda gumu, alebo nieco ja tomu fakt nerozumiem, rozumiem sa tomu ako husa pivu :-)


18.05.2011 22:14

Re: Jazda na velkom endure v terene

superflanker
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

Mas TA, tak dojdi sem: motoride.sk/?P=phorum&tema=vyjazdy&tid=48718... a dozvies sa aj co nechces. ;-)


18.05.2011 22:15

Re: Jazda na velkom endure v terene

demmoo
 Edvenčr 

Ikona

flanker: citaj, co som pisal..a na co sa pytal atuh...

ake gumy su najlepsie aj cesta aj teren...

atuh: zadna isla do P po 12 tisic, predna je ledva v polovici...cize 2x zadna na 1x prednu...


18.05.2011 22:21

Re: Jazda na velkom endure v terene

superflanker
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

a ja hovorim ze "najlepsie aj cesta aj teren." nie su TKC prave kvoli tomu poslednemu slovicku.


18.05.2011 22:24

Re: Jazda na velkom endure v terene

demmoo
 Edvenčr 

Ikona

a ktore su lepsie?


18.05.2011 22:29

Re: Jazda na velkom endure v terene

PetoDL
 Turista 

Ikona

seperF: ako tvoj názor to určite beriem [dobre] každý má iste iné nároky a čaká od nich niečo iné, či už v teréne ( ľahký, ťažký ) alebo na ceste ( pohodovka, dlhý trip a pod. ) ...
môj názor je, že TKC ako mne vyhovujúci kompromis ...
viac ako 8 tis. mi TKC nevydržali ... ale to robí do veľkej miery iste váha moto, kardan a aj štýl jazdy ...

Upravené 2 krát. Naposledy upravil PetoDL (18.05.2011 22:33)


18.05.2011 22:30

Re: Jazda na velkom endure v terene

egresisko
 Turista 

Ikona

demmoo: Dik za odpoved 12tis je vazne dost :-) super, tolko mi vydrzali jednine turisticke na CBfke
superflanker: zbehnem tam mrknut :-)

Jo a este sa opytam ked idete brutalny kopec dolu a brzdite prednou neprevrati sa moto- tada mam aj ABS? Lebo min tyzden som bol jazdit v okoly Marina a a vysiel som brutalny kopec hore a ked som ho isiel dolu som isiel s plnymi gatami :D


18.05.2011 22:32

Re: Jazda na velkom endure v terene

superflanker
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

Uz som to pisal v teme ktoru si zalozil a pytal si sa na TKC. Skor by som pouvazoval ci nebude problem mat 140 na tvojej masine. Ja by som to ako problem nevidel.


18.05.2011 22:36

Re: Jazda na velkom endure v terene

stojím - mám nižšie ťažisko? to je proti fyzike..... :-}


18.05.2011 22:36

Re: Jazda na velkom endure v terene

demmoo
 Edvenčr 

Ikona

flanky: nepamatam si,co si pisal..ale ak E 09, tak nemam zaujem, mokry asfalt je totiz svina..a ide o 140/80, ja mam 150/70...


18.05.2011 22:36

Re: Jazda na velkom endure v terene

superflanker
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

PetoDL: ak neriesis potrebu lepsieho samocistenia od blata, tak ti moze byt jedno ci E09 alebo alebo Karoo ci TKC. Aj ked E09 kupis za tretinu ceny TKC.
Na mojej masine som dal zadnu TKC dole po 8,5. Na E09 to vidim na 12 tisic. Je lepsia v terene a je lacnejsia. Takze jedniznacna volba. Povodne som preferoval na turistiku tiez TKC, ale po zodrati niekolych TKC a niekolkych E09 ma prax utvrdila.

demoo: a TKC je na mokrom asfalte lepsia? :-D

Aj tak by som skusil ten iny rozmer, nie je to nic co by tam nevoslo.

Upravené 1 krát. Naposledy upravil superflanker (18.05.2011 22:38)


18.05.2011 22:39

Re: Jazda na velkom endure v terene

PetoDL
 Turista 

Ikona

máš rovnakú skúsenosť ako ja, takže [dobre] na tkc som sa ale najlepšie cítil na ceste a keďže až tak blato nemusím a na šoto a ľahký terén mi stačila, zostal som pri nich ...
napr. albánsko, gruzínsko, irán ... dostal som z nich presne čo som čakal [dobre]
neviem, či je tkc na mokre lepšia, ale mám na nej niekoľko stoviek km, možno tisíc za mokra a úplne bez problému ... asi aj to bol dôvod, že som pri dlhých tripoch volil túto voľbu ...

Upravené 1 krát. Naposledy upravil PetoDL (18.05.2011 22:41)


18.05.2011 22:41

Re: Jazda na velkom endure v terene

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

tkc som nejazdil, ale nikdy som im neprisiel na chut. Tie stuple su strasne velke, to je max na suchy teren. Navyse sa o nich hovori, ze na mokrom asfalte nie su moc dobre. Potom stoji otazka, na co vlastne tie gumy su?

ak by som chcel gumu na suchy teren + prevahu asfaltu, zoberiem:
pirelli scorpion
Pozri obrázok

alebo, keby som chcel strasne setrit tak mitas e-07
Pozri obrázok

alebo heidenau scout
Pozri obrázok

ktore su vraj vynikajuce.

keby som chcel jazdit blato a asfalt, tak dozadu metzler karoo
Pozri obrázok

a dopredu michelin desert
Pozri obrázok


18.05.2011 22:42

Re: Jazda na velkom endure v terene

demmoo
 Edvenčr 

Ikona

PetoDL: [dobre]
Flanky: ano, osobne sa aj na mokrom asfalte na TKC nebojim a akonahle je cesta uz mokra, nie len vlhka, cize ak sa zmyje bordel, tak je to pohodicka...okrem jedneho druhu smyklaveho asfaltu..


18.05.2011 22:43

Re: Jazda na velkom endure v terene

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

devil> stojím - mám nižšie ťažisko? to je proti fyzike.....

ked sedis, tvoja hmotnost je na sedadle, ked stojis, tvoja hmotnost je na stupackach. Ak nemas copra, tak sedacka byva vyssie ako stupacky.


18.05.2011 22:45

Re: Jazda na velkom endure v terene

PetoDL
 Turista 

Ikona

matus: skús ich a potom môžeš porovnať ... hovorím len za seba, že mne vyhovujú najviac na to čo ja od nich potrebujem ... mám zásadu, že si vypočujem aj iný názor, ale môžu mi 10 hovoriť a písať, kým nevyskúšam, neviem ... nemal som s nimi na mokrom asfalte žiaden problém [dobre]

Upravené 1 krát. Naposledy upravil PetoDL (18.05.2011 22:45)


18.05.2011 22:48

Re: Jazda na velkom endure v terene

superflanker
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

demoo: aj ked ich matus nejazdil tak napisal spravne - TKC na mokre smykaju viac ako E09, na mokrej trave stojis na mieste a v blate si hned zaneseny takze detto.

Ja mam na bezny teren a cestu predok Michelin AC10 cross..to je skoro rovnake ako ta dezertka co hodil matus a zadok E09. Predok TKC ma sice nenormalny km vykon /dal som 19 tisic a este ju daroval na dodratie/ ale vlastnosti v terene na prd a na ceste sa zle sprava ak je uz vydrata cik-cak.


18.05.2011 22:52

Re: Jazda na velkom endure v terene

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

Peto> preto som povedal, ze som ich nejazdil - aby to bolo jasne. Nehram sa na deda vseveda.
Ja si tiez vypocujem iny nazor a ludia, ktorych poznam osobne tvrdia, ze ta guma nema so stuplovou gumou nic spolocne okrem vzhladu, a ja tomu verim, pretoze mam odjazdene scorpiony, ktore su hlavne na cestu, karoo, ktore su tak 50/50 a cross competition, ktore su vyhradne na tazky teren. Takze viem +- odhadnut kde tkc je a u mna nema miesto. Mozno v kilometrovom vykone ma najvacsiu prednost, ale heidenau scout je na tom podobne pri omnoho lepsich vlastnostiach na mokrom asfalte.


18.05.2011 22:54

Re: Jazda na velkom endure v terene

superflanker
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

matus: km dojazd som u TKC bral ako tromf aj ja, kym som ich neprešťal E09, nehovoriac o rozdiele cien a vlastnostiach mimo cestu.


18.05.2011 22:57

Re: Jazda na velkom endure v terene

demmoo
 Edvenčr 

Ikona

Flanky: mne nesmykaju na mokrom viac, ako nejaka cestna guma..nie lepidlo sportove,ale bezna cestna...
mokry teren-suhlas...

je to donekonecna to iste, kaslime uz na to,kazdy si jazdi, co mu vyhovuje.. ;-)


18.05.2011 22:57

Re: Jazda na velkom endure v terene

PetoDL
 Turista 

Ikona

podľa mňa sú tkc lepšie na mokrom asfalte, než karoo ... ale ako píšem, je to len môj názor aváš vám neberiem [dobre] rozdiel medzi nami bude i v tom, čo mimo asfaltu jazdíme, takže myslím, že je normálne ak nám vyhovujú rôzne pneu ...
v každom prípade, veľa spokojných km želám ;-)


18.05.2011 23:00

Re: Jazda na velkom endure v terene

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

superflanker> no lenze po tom co sa stalo chalanom s e-09 na ceste do iraku sa nejak zdraham ich niekomu odporucit...

Peto> no na mokre sa aj ja s karoockami bojim, istotu s nimi nemam, ale zasa v terene je to oproti tkc iny svet - vzdy je to nieco za nieco.


18.05.2011 23:04

Re: Jazda na velkom endure v terene

pito1145
 Edvenčr 

Ikona

demmoo- ja mam Stroma, mal som Karoo T, tie drzali perfektne na ceste,, trz. mam vzadu E09, je ovela hlucnejsia, ale kedze ma 140 namiesto 150 rozmer, tak sa ovela lahsie klopi >:-) .. Viac povedat neviem lebo mam len 1400km na nich...


18.05.2011 23:08

Re: Jazda na velkom endure v terene

bacaono
Darca Krvi  Veteránista 

Ikona

matus co sa stalo e09 na ceste do iraku a na akych masinkach? Lebo 09 su zname tym ze nemaju radi moc vykonne motory a dlhe presuny vysokymi rychlostami, ale inak su v pohode.


18.05.2011 23:11

Re: Jazda na velkom endure v terene

egresisko
 Turista 

Ikona

Jo dik za radu s tym zjadom :-) skusim nabuduce sa postavit na moto, len si po stojacky pridem menej stabilny ako po sediacky :-) ale asi je to vecouo zvyku
Zase na bicykli si neviem predstavt zjazd po sediacky :-), ale tam brzdim najviac zadnou

Ku gumam aj tak ste mi setci moc pomohli aspon ste mi stencili vyber na 2 pneu :-)


18.05.2011 23:28

Re: Jazda na velkom endure v terene

je celkom spravne ze sa debata zvrhla k pneu, lebo to je ozajstny limit ze kade a ako :-) Jazdec a masina su len premenne v tej rovnici radostnej jazdy :-)


18.05.2011 23:32

Re: Jazda na velkom endure v terene

PetoDL
 Turista 

Ikona

[dobre] hoci jazdec je miiiimoriadne dôležitá premenná :-)


19.05.2011 6:58

Re: Jazda na velkom endure v terene

superflanker
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

matus: co im ofrkali stople?

..suhlas s bačom a bednom [dobre]


19.05.2011 7:40

Re: Jazda na velkom endure v terene

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

motoride.sk/c/3706/syria--jordansko--irak-alebo-cez-div...


19.05.2011 7:47

Re: Jazda na velkom endure v terene

Francuz
 Edvenčr 

Ikona

TKC su najlepsie stuplove gumy.Na asfalt.
E 09 sa nam vsetkym trom vytrhali stuple,po cca 1300 km,maximalka bola cca 120,moto neboli pretazene,teplota do 20 stup.,cely den prsalo.ale aj napriek tomu na ne nedam dopustit.asi nejaka krízova seria.
ked zoderiem terajsie,skusim tie K 60,zda sa mi to dobry kompromis


19.05.2011 7:59

Re: Jazda na velkom endure v terene

superflanker
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

matus: pred par rokmi /cca 5+/ to bol dost casty jav. Potom nieco urobili so zmesou a uz sa to nestava. Resp. stava ale pri nespravnom pouziti. Toto pripisujem tomu co pise bača - vykon, rychlost, hmotnosť.

Bawo ma nejakych 230 kg + jazdec a batozina ratam hravo cez 300kg.

Max. zatazenie E09 v rozmere pre GS 1200 je podla hmot. indexu 325 kg a max. rýchlost podla rýchlost. indexu je 190 km/h

Takže preťaženie a dialnicny presun jej dali na drzku. Toto by som teda nepripisoval pneumatike ako takej, ale nespravnemu vyberu pneu na konkretny ucel.

----edit---
prave francuz vyvratil moje predpoklady...

Tak ked nepretazili ani rychloste to nepresvihli, zostava len to co pise - vadna seria. V minulosti som zazil, ze sme mali cca 8 ludi E09 tky. Jazdili sme to iste. Na konci tripu mali dvaja vytrhane stople. Oni kupovali spolu, prezuvali spolu. Ostatni kupovali rozne. Tzn. vadna seria. :-~

Upravené 1 krát. Naposledy upravil superflanker (19.05.2011 8:02)


19.05.2011 8:06

Re: Jazda na velkom endure v terene

superflanker
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

francuz: na bawa do terenu obuvas co?


Predchádzajúce | 1 2 |


Pridať príspevok môže len registrovaný používateľ, člen Motoride Klubu.

PC verzia motoride.sk

© Copyright 2001-2024 Motoride.sk | ISSN 1336-6491 | info@motoride.sk | Podmienky poskytovania služieb. | RSS:
Obsah stránok MotoRide.sk je chránený autorským zákonom. Kopírovanie v akejkoľvek podobe bez súhlasu je nezákonné.
Počet návštevníkov Dnes: 237735 | Včera: 217873